Kerem AKPINAR salgın sürecinde muhasebecilerin durumunu anlattı.

Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Haftası dolayısı ile Mali Müşavir Kerem Akpınar şu açıklamalarda bulundu:

 

           "Öncelikle 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan tüm meslektaşlarımın Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Haftasını kutlarım.

 

Bilindiği üzere Yeminli Mali Müşavir ve Mali Müşavirler kamu ile işletmeler arasında köprü görevi gören çalışanlardır. Bu görevi 2021 yılı itibariyle 114 bin SMMM ve 4800 YMM yürütmektedir. Bunların bağlı olduğu Türkiye genelinde 77 SMMM odası ve 8 YMM odası bulunmaktadır. Bunların üzerinde ise üst birlik bulunmaktadır.

 

            3568 sayılı Mali Müşavirlik yasası 13 Haziran 1989 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yemin Mali Müşavir ve Mali müşavirlerin çalışma şartları, mesleğe giriş ve mesleğin sonlanması bu kanunda açık olarak bulunmaktadır.

 

            Her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanılan bu hafta, maalesef dünyayı etkileyen Corona virüs nedeniyle biraz sönük geçti hatta yapılamadı desek daha yerinde olur. Odalar çelenkler koyarak ve meslek mensuplarına mesaj atarak bu haftayı hatırlatmada bulundular. Bu arada oda temsilcilerimizin talebi ile Gaziosmanpaşa  belediyesi reklam panolarında bu hafta ile ilgili kutlama yapmışlardır. İlgileri için kendilerine teşekkür ederiz.

 

            Mesleğin ve meslektaşın ismi bu hastalık döneminde daha iyi duyuldu desek yeridir. Çünkü Türkiye genelinde meslektaşlarımız ve yanında çalışanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutuldular. Sebebi ise hükümetin açıkladığı destek paketlerinin işçiliği tamamen meslek mensuplarına yansıdı.

 

Bunlar kısa çalışma, ücret ve kira desteği vb. gibi. İş yükü bu dönemde iki üç katına çıktı. Ancak hiçbir meslek mensubu bunun bedelini mükelleften talep edemedi. Çünkü mükellef bunu senin yapman lazım diyor. Devlet ise bazı beyanlarda erteleme yaptı ama genel olarak beyanlar verildi. Diğer taraftan ise bu mesleğin kamu açısından ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Ancak şurası bilinmelidir ki, meslek mensupları bu hastalık döneminde çok zor bir süreç yaşadılar.

 

Bu hastalıktan dolayı bir çok meslek mensubumuzu maalesef kaybettik. Buradan kaybettiğimiz meslek mensuplarına Allah’tan rahmet ailelerine başsağlığı dilerken hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Bu dönemde meslek mensubunun ve çalışanların hasta olmaması mümkün değil, zira sürekli evrakla çalışma yapmaktayız.  Evraklar muhasebeye gelene kadar kaç elden geçmektedir. Bilim kurulunun açıklamalarında virüsün en çok kağıttan geçtiği belirtilmiştir. Dolayısıyla çalışanlarımızın daha çok dikkatli olması gerekmektedir. Zira hastalık daha bitmiş değildir. Bu nedenle tüm meslek mensuplarını maske, mesafe ve temizlik kurallarına daha çok uymaya davet ediyorum.

 

            Gelecek yıllarda bu haftalar ve özel günler daha iyi şartlarda kutlanır ve meslektaşların sesi daha iyi duyurulur. Son olarak şunu demek isterim ki aslında Mali Müşavirler haftası değil de haftaya yaymadan bir günde kutlanılması daha iyi olur. Çünkü mart ayı meslek mensuplarının işerinin en yoğun olduğu aydır. Daha önemlisi o tarih meslek mensubunun iş yoğunluğundan başka bir önem arz etmemektedir. Asıl olan günün 1 Haziran olması gerekir. Çünkü bu tarih 3568 sayılı yasanın mecliste kabul tarihidir. Meslektaşlarımızın çoğunun görüşü bu yöndedir. İnşallah meslek mensuplarımızın önerisi ve odalarımızın çabası ile Muhasebeci ve Mali müşavirler günü hafta değil gün olarak kutlanır. Bu günde meslek camiasının kuruluş tarihi olan 1 Haziran olmalıdır.

 

            Ayrıca meslek mensuplarında yönetim sorunu bulunmaktadır. Bu sorun şudur ki, üst birlikte 114 bin Muhasebeci ve Mali Müşaviri 4 kişi temsil etmekte iken, 4800  YMM’yi 5 kişi temsil etmektedir. Bu temsilde adalet ilkesine aykırıdır. Bu durum bir an önce düzeltilmelidir. Ayrıca her odada olduğu gibi yöneticilik meslek olmaktan çıkarılmalı ve mutlaka dönüşüm yapılmalıdır."