Kırkçeşme Su Galerisi Koruma Alanı Oldu İnşaat Alanı

Kültür Bakanlığı kayıtlarında 31.03.2011 tarihinde evnanter olarak kayıt-koruma altına alındığı görülüyor.

 

2011 yılında envantere giren bu yer hakkında o dönemlerde kentsel dönüşüm imar planlarını yapanların bilmememi zor görülüyor. Bu envanter ve bilgileri o 2012 tarihinde de yayınladık. Buna rağmen dönemin belediye yönetimi imar planlarını yapmaya devam ettiği gözleniyor.

 

Semt adı verilip, ada parsel verilmemiş. Çünkü bu envanter yer altında uzunlamasına su kemeri olarak gidiyor.  Bazen adına Kırçeşme dense bile; bakanlık kayıtlarında Kırkçeşme olarak yer alıyor. İstanbul'daki çeşmelere giden su kemeri.

 

Üzerinde gecekondular vardı! Ucu Belgrad Ormanları'na dayanan bu kemerin devamı Keçesuyu Mevkii'nden yer altına girerek, Bağlarbaşı ve Sarıgöl'de yerin altında devam ediyor. Gaziosmanpaşa Sarıgöl Mahallesi'nde Kırkçeşme denen yerin adı, buradaki yer altındaki kemerden geliyor. Kırkçeşme adı ile birde cami bulunuyor. Kemerin nerden geçtiği, hangi gecekondunun altında kaldığı gözle görünmüyor. Ama güzegah kayıtlarda belli. Kemer Edirnekapı yönüne devam ediyor.     Kırkçeme Mevkii'nin üst kısmında tarihi bir su kuyu var. Bugün üzeri kapatılmış olarak duran kuyunun yakın zamana kadar kullanıldığı anlaşılıyor. Zira üst kısmı revize edilmiş. Fakat kuyu taşlarına bakınca yapıtın çok eski olduğu fark ediliyor.     Kırkçeşme Tarihi Kanuni Sultan Süleyman devrinde İstanbul'un nüfusu 175 bin civarındadır. Kanuni Kağıthane civarında gezinirken eski bir suyolunu görerek İstanbul'a su getirmenin mümkün olup olmadığını araştırmaya başlamış ve bu iş için Mimar Sinan'ı görevlendirmiştir. Kırkçeşme tesislerinin yapımına 1554 yılında başlanmış ve 1563'ten önce bitirilmiştir.   Kırkçeşme su kemeri üzerindeki bir yapı ile ilgili olarak Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı'ndan bilgi istedik. Haberin daha doğru olması açısından bilginin bize ulaşmasını bekliyoruz.   Araştırma Haber: Ali Şükrü KARA