Konut satışları durma noktasına geldi

Döviz çıkarken çıkan konut fiyatlarında da düşüş olmadı!

 

Döviz yükselirken fiyatların yükseldiği konutlarda, döviz düşmesine rağmen fiyatlar düşmedi. Altın ve dövizin düşmesi ile elindekileri bozdurmak istemeyen vatandaşlar, yüksek fiyatlardaki konutlara da yanaşamıyor.

 

Yüksek konut fiyatları emlak sektörünü durma noktasına getirdi. Şu anda Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan, Bayrampaşa, Sultangazi bölgelerinde eski dairelere bile 600-700 bin lira isteniyor. Yeni daireler 1 milyon ve üzeri konuşuluyor. Bahçe katlarına bile 800 bin isteyen çıkıyor. Geçtiğimiz aylarda döviz çıkarken bu fiyatlara alıcı bulan daireler, Şubat ayı itibari ile artık alıcı bulmakta zorlanıyor.

 

Artan kira fiyatları da vatandaşları bir hayli zorluyor. En düşük kira bu aralar 3.000 TL, yeni binlarda 4 - 5 bin TL'den başlarken, 8-10 bin isteyen de çıkıyor.

 

Vatandaşlar, üretimi tamamlanıp sonra dolar çıkarken fiyatı çıkartılan ev fiyatlarında düşüş bekliyor.

 

Bazı sektör temsilcileri 2 yıl önceki fiyatalara göre konut fiyatlarının 3 kat arttığını belirterek, 2 yılda hiç bir şeyin konut kadar 3 kat artmadığında dikkat çekiyor. Emlakçılar Ocak - Şubat aylarında yüksek fiyatlardan dolayı konut satışlarının durduğunu belirtiyor.

 

Konut faizlerini indirmek, konut fiyatlarının daha yukarı gitmesine sebep oluyor. Kredi faizi inince müteahit veya ev sahipleri konutlar satılacak diye fiyatı daha da yukarı çekerek enflasyon ve mağduriyeti artırıyor.