Küçükköy Marangoz ve Mobilyacılar Odası’nın Kanayan Yarası

Oda Başkanı Sayın Ziya ÖZEL’e odanın ve esnafın sorunlarını sorduk bir dokunduk bin ah işittik!

 

Başkan Özel odaların durumu ile ilgili şöyle konuştu:  “Esnaf odamız 1963 yılında kurulan Gaziosmanpaşa ilçemizde 1974 yılında nostaljik olan Küçükköy Marangoz ve Mobilyacılar ismi olarak kuruldu.  2012 yılına kadar sorunsuz olarak Gaziosmanpaşa da aktif olarak faaliyetini sürdürdü. Ancak bu tarihlerde Esbis sistemi uygulanmaya başladı. 5362 sayılı kanunda ‘Odaların kuruluş ismi ne olursa olsun odaların çalışma alanı bulundukları ilçe sınırlarıdır.’ Denmektedir.

 

Lakin tuhaf olan 2012 yılından itibaren üst kuruluşumuz ve bakanlığımıza ait genel müdürlüğümüz bize, ‘siz Küçükköy ilçesisiniz Gaziosmanpaşa ilçesinden üye alamazsınız’ diyerek çözüm yapması gerekirken adeta bize sırtını çevirdi.

Buna mukabil İstanbul valiliğinden ‘Küçükköy isminde bir ilçe ve herhangi bir idari birimde bulunmamaktadır’ olduğuna dair resmi belgede aldık ve beyan ettik. Fakat yine genel müdürlüğümüzden ret cevabı aldık. Tekrar federasyonumuz aracılığı ile unvanımızın önüne emsalleri olan yazı gönderdik ama yine unvanınızın önünde Gaziosmanpaşa olursa İstanbul da ki tüm odaların üyelerini alırsınız diye hatalı bir cevap geldi.

Esasen 5362 sayılı kanunda böyle bir şeyin asla olmadığıdır. Doğru olan kanun 5362 kanunda odaların çalışma alanı bulundukları ilçe sınırları olduğudur kati ve kesindir dedi. Doğal olarak odamıza yeni üye gelmemektedir. Üyelerimiz uzun süredir başka odalara yönlendirilmektedir adeta odamıza üye kıyımı yapılmaktadır.

Nitekim esnaf üst kuruluşumuz birliğimiz genel kurulda muhalefette yer aldığımızdan dolayı odamızın feshi için adeta tetikte durduğu da aşikardır. Bu haksızlıklar karşısında daha fazla gücümüzün kalmadığını ve üst kuruluşumuzun birliğimizin kanunlara adeta muhalefet eder derecede baskısı karşısında esnaf odasının eriyerek kapanma eşiğine geldi.

Üzücü olan kanunlarla kurulan esnafın ahi ocağı çaresizlik ve sorunlarını bir türlü anlatamayıp çaresizlik içinde kıvranıyor olması.  Sadece istediğimiz adaletli ve hakkaniyetli sorunlarının çözümü ve çifte standardın olmaması gereği ve 5362 sayılı kanunun geçici maddelere dayanarak farklı yorumlara ve kötü niyetlere göre uygulanmaması konu hakkında ilgili makamların ilgi alaka ve çözüm ile odamızın sorununa el atmalarını istiyoruz.”

 

Başkan Ziya ÖZEL ve ekibi her alanda yoğun bir mücadele verdiklerini ancak yapıcı hiçbir çözüme ulaşamadıklarını dile getirdi. Bu konu hakkında çalmadıkları kapıda kalmadığını da belirtti.