Molla: Gayrimenkul danışmanı olmadan alım-satım yapmayın

Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı İbrahim Molla sektörle ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

 

"Sözlerime başlamadan önce şunu belirtmek isterim; gayrimenkul sektöründe ki hiçbir işletme veya bu sektöre gerçekten tek mesleği ve kazancı olarak bakan arkadaşları ayrı tutmak isterim.

 

Son 10 yılda ülkemizde ekonomiyle birlikte inşaat ve gayrimenkul sektörü büyük bir çıkış göstermiştir. Sektörde ki bu yükselişle birlikte insanların konut ihtiyaçlarında değişkenlik gözlemlenebilmektedir. Örnek vermek gerekirse; 2+1 dairede oturan bir aile daha büyük bir konut tercik etmekte, konut tercihlerinde farklı semtleri tercih etmeye başlamıştır. Bu hareketlilik ise gayrimenkul sektörünü hareketlendirmiştir. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi şu anda ülkemiz ekonomisinin büyümesi ve gelişmesi için en önemli sektör inşaattır.

 

İnsanların yıllarca çalışıp, özellikle Türkiye’de bir ömür çalışarak alacakları sadece bir adet konut olabilmektedir. Peki insanlar ömürlerini verdikleri bu mülkü alırken gayrimenkul danışmanlığını meslek edinmiş ve bu işin eğitim ve sertifikasını almış uzmanlardan yardım almadan konut veya iş yeri arayışına giriyorlar ? Bunu sebebi, yıllardır mahalle arasında ek iş olarak emlakçılık adı altında iş yapan veya yaptığını zanneden kişilerin, konut talebinde bulunan insanların hafızasında bıraktığı kötü imajdır. Maalesef bu kötü imajı düzeltmek kurumsal gayrimenkul pazarlama firmalarında ki profesyonellere düşüyor.

 

Bir ekmek almak istediğinizde fırına, hastalanınca doktora, hukuki bir sorun için avukata başvurursunuz. Dünya’da elit sektörler sıralamasında ilk onda gösterilen gayrimenkul danışmanlığı da burada devreye giriyor. İnsanların gayrimenkul ticaretinde zarar görmemesi, değerinin üzerinde zararla sonuçlanacak bir alışveriş içerisine girmeden bir gayrimenkul danışmanı ile görüşmesi gerekmektedir. Doğru danışman fark yaratır.

 

Bir gayrimenkul yatırımcısı gayrimenkul danışmanını nasıl seçmeli ? Şimdi şöyle bir şey var, piyasada iyi gayrimenkul oyuncuları var. İyi yatırımlar yapmış, birçok mülk almış, dolayısıyla mülk almada iyi deneyimleri olmuş yatırımcılar var. Onlarla ben de karşılaşıyorum.

 

İlk olarak, ben şuna dikkat ediyorum; bu insanlar direkt mülkle ilgili ilk görüşmeyi kendisi asla gitmiyor, mutlaka arada bir danışman olmasını istiyor. Bunun sebebi de bilinçli bir danışmanın gözüyle, mülkün incelenmesini istiyor. Mülkle ilgili her türlü bilgiyi ve evrağın hazır edilmesini istiyor. Dolayısıyla danışman ona orada yardımcı oluyor. Hukuksal durumunu, tapu durumunu kendisine getiriyor.

 

İkincisi, iyi bir gayrimenkul yatırımcısı parayla ilgili ilk görüşmeyi kendisi yapmaz, gayrimenkul danışmanını gönderir. Karşı tarafı onunla yorar. İlk teklifi, ilk fiyatı gayrimenkul danışmanı vasıtasıyla verir.

 

Çünkü öyle bir şey ki, alıcı ile satıcı yan yana geliyorsa, arada hiç kimse olmadığı zaman, egolar ön plana çıkıyor. Ve herkes silahlarını çekiyor, son sözlerini söylüyor. Dolayısıyla söylenecek bir yanlış söz, o anda ilişkiyi bitiriyor. Ve bir daha insanlar geri dönemiyor. Keşke söylemeseydim deseler bile. Dolayısıyla arada biri olursa, ki profesyonel yatırımcılar bunu biliyor, ön görüşmeyi danışmanla yaptırıyor, fiyatı belli bir kıvama getiriyor. Sonra kendi devreye giriyor. Dolayısıyla bunu bir gayrimenkul danışmanı vasıtasıyla avantaja dönüştürüyor ki bence çok akıllıca bir yöntem bu.

 

Her iş adamının ve vatandaşın bir gayrimenkul danışması olması gerekiyor. Ciddi gayrimenkul danışmanları ile çalışmak, yatırım açısında daha verimli sonuçlar ortaya koyarken, gayrimenkul satışında da zaman kaybettirecek durumlardan kurtulmanın yönetmeleri var."