Muhasebeciler Sahte Sigortalılık Konusunda Bilgilendirildi

Gaziosmanpaşa Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü Denetmenleri Muhammet Mustafa Genç ve Fikret Dektaş tarafından yapılan sunumda kontrollü, şüpheli ve sahte işyerlerinde yapılan sahte sigortalılık konusunda mali müşavirleri aydınlatan denetmenler, bu işin özünün insanların uzun emeklilik sürelerine mahkûm edilmesi, isteğe bağlı sigortanın Bağkur gibi kabul edilmesi ve hatıra binaen sigortalı isteklerinin geri çevrilmemesi olduğunu bildirdiler.

Denetmenler, “konu bize gelene kadar iş işten geçmiş oluyor. Bizim gözümüzün önünde yapılan kanunsuzluklara müdahale etme yetkimiz yok. Ancak ihbar ve şikâyet gelirse olaya müdahil oluyoruz. Müdürlüğümüzün hemen karşısında olan bir inşaatın ne zaman başladığını ve kaç kişi çalıştığını not ettik. Bir ay sonra inşaat dosyasına baktığımızda bu işyerinde 15 kişi çalışırken ancak 3 işçi girişinin yapıldığını müşahede ettik. Kanun bize re’sen müdahale yetkisi vermiyor. Konuyla ilgili şikâyet veya ihbar olursa olaya müdahil olabiliyoruz” dediler.

Denetmenler “özellikle sahte sigortalılık konusunda bazı kişiler bu işi meslek olarak icra etmeye başlamışlar. Sokakta buldukları garibanların üzerine işyeri açarak yüzlerce kişiyi 200-300 TL gibi küçük paralarla sigortalı yapıyorlar. Aylık bildirge ile bildirdikleri bu kişileri 3-5 ay gösteriyorlar. Bunu da sigortalılar e-devlet üzerinden görebiliyorlar. Ancak primler ödenmediği için veya bir şekilde daha önce şüpheli işlem yapan biri de bu işyerlerinden gösterilince sistem alarm veriyor. Bu şekilde yapılan teftişte işyerinde bazen bir masa ve bir kasa bile bulunamıyor. Sigortalılar ifadeye çağrılıp, sigortalılıkları iptal ediliyor. Emeklilik bekleyen birçok kişi emekli olamazken binlercesinin de emekliliği iptal edilerek ödenen maaşlar ve yapılan hizmetlerin bedelleri faiziyle birlikte geri isteniyor” dediler.

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği Gaziosmanpaşa Temsilcisi Mehmet Yalçın da bir konuşma yaparak “Meslekte Birlik Grubu olarak yaptığımız aylık geleneksel kahvaltılı toplantımıza katıldığınız için teşekkür ederim. Konuşmacılarımız Muhammet Mustafa Genç ve Fikret Dektaş’a yaptıkları bu sunum için teşekkür ediyorum. Ayrıca bu ay ki toplantımıza İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği’nin yeni başkanı Salih Ünal ve başkan vekili Adem Çalışkan da katılarak bizleri memnun ettiler. Kendilerine ve toplantımıza katılan yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederim. İnşallah hepimiz için aydınlatıcı ve bilgilendirici bir toplantı olmuştur” dedi.