Nikah Şekerlerinizi Engelliler Yapıyor.

Editörümüz Ali Şükrü Kara, Gaziosmanpaşa Belediyesi Engelliler Merkezi’ni Ziyaret etti.

 

Gaziosmanpaşa Belediyesi Engelsiz Yaşam ve Dayanışma Merkezi engelli bireylere mesleki kurs veriyor.  Kursa 20-45 yaş arası engelli bireyler katılabiliyor. Kursa katılmak için Belediye veya RAM’a başvurulardan sonra, engelli bireylerin becerilerine göre RAM’da performansları alınıyor. RAM’da, bireylerin hangi beceriye yatkın olduğunun belirlenmesinden sonra ilgili kursa yönlendiriliyor.

 

Kurslar Gaziosmanpaşa Belediyesi yanındaki binada devam ediyor.  Engelli öğrenciler ahşap boyama, nikah şekeri yapımı gibi el sanatları konusunda kurs alıyor.  Ayrıca tiyatro, mehter ve spor sınıfları da mevcut.  Kur’an-ı Kerim,  takı tasarım gibi verilen kurslarda var. Önümüzdeki süreçte bahçecilik, bilgisayar, koro grubu ve fotoğrafçılık kursu gibi kursların açılması planlanıyor.

 

Kurslar  iki periyod halinde devam ediyor. Okul dönemi süresince devam eden kurslardan sonra, yaz kursları açılıyor.  

 

Kurslarda yapılan ürünler panolarda ve merkezin girişinde sergileniyor. Daha sonra düzenlenen kermeste satışa sunuluyor. Nikah şekeri konusunda ise seri üretim var. Nikah salonuna örnekleri bırakılan nikah şekerlerinin uygun fiyata satışı merkezde yapılıyor.

Piyasaya göre uygun fiyata satılan ürünlerin hepsi hemen hemen, hediyelik olarak eşinize, arkadaşınıza, sevgilinize götürebileceğiniz şekil ve çeşitte.

 

Engelli kursiyerler buradan elde ettikleri gelir ile üretim yapacakları hammaddeleri alıyor.

 

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, engelliler merkezine ayrı bir önem veriyor. Buraya çocuklar belediyenin servisi ile gidip geliyor ve  öğlen yemek veriliyor. Önümüzdeki süreçte Başkan Usta’nın kursiyer sayısını artırmaya yönelik çalışması olacağı belirtiliyor.

 

Engellilerin iş hayatına ve topluma kazandırılması noktasında önemli olan bu kurslar, engelliler için ikinci bir hayata kazanım projesi olarak görülmesi gerek.  Zira, engelli çocuklar ilk, orta ve lise dönemlerinde bir eğitim alıyor. Fakat, 21 en fazla 25 yaşından sonra evlerde hapis oluyorlar. İş okulları veya meslek kursları onları yeniden evden çıkartmaya ve hayata yeniden katmaya yönelik çok önemli bir proje. 

 

Daha önce bu kursa devam eden Yusuf Candağı, Silivri’ye taşınmasına rağmen her gün kendi imkanları ile kursa gidip geliyor. Dutgun, kursu sevdiğini onun için geze geze buraya gidip gelmekten mutlu olduğunu belirtiyor.

 

Bir şey üretmek, onu satmak engelliler için son derece mutluluk vermenin yanı sıra, onların sosyal hayata katılmasına önemli bir katkı sunuyor. Bu kurslarda yetişen engellilerin aldıkları eğitimler paralelinde normal işyerlerinde üretime katılması önünde bir engel yok.

 

Engellilerin bu kurslara gidebilmesi için Gaziosmanpaşa Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi 0212 453 51 80 – 0212 453 51 88 numaralı telefonlardan bilgi alarak, kurumlara başvurmaları gerekiyor. Ayrıca satışı yapılan ürünlerle ilgili bilgi de alabilirsiniz.