Ramazan Bayramı'nda akaryakıtı adeta içtik...

Ra­ma­zan Bay­ra­mı ta­ti­li­ni içi­ne alan 4 gün­lük sü­re­de tü­ke­ti­len 207,8 mil­yon lit­re ben­zin ve mo­to­rin için va­tan­da­şın ce­bin­den 850 mil­yon 474 bin li­ra çık­tı.

Ener­ji Pi­ya­sa­sı Dü­zen­le­me Ku­ru­mu­’nun (EPDK) akar­ya­kıt oto­mas­yon sis­te­mi ve­ri­le­ri­ne gö­re, 16 Tem­muz Per­şem­be gü­nü baş­la­yan ve 19 Tem­muz Pa­zar gü­nü bi­ten bay­ram ta­ti­li bo­yun­ca kul­la­nı­lan 207,8 mil­yon lit­re akar­ya­kı­tın 163,5 mil­yon lit­re­si mo­to­rin, 44,3 mil­yon lit­re­si ise ben­zin ol­du.

Top­lam 213 mil­yon lit­re
Tü­ke­ti­len akar­ya­kıt ra­kam­la­rı­na gö­re, bay­ram ta­ti­li­ni yol­lar­da ge­çi­ren va­tan­daş­la­rın ce­bin­den 637,7 mil­yon li­ra­sı mo­to­rin, 212,7 mil­yon li­ra­sı da ben­zi­ne ol­mak üze­re top­lam 850 mil­yon 474 bin 764 li­ra çık­tı. Ta­til bo­yun­ca ben­zi­nin lit­re­si 4,80, mo­to­ri­nin lit­re­si ise 3,90 li­ra or­ta­la­ma fi­yat­lar­la sa­tıl­dı.

En çok sa­tış ari­fe gü­nü
Bay­ram zi­ya­ret­le­ri ve bay­ra­mı ta­til fır­sa­tı­na dö­nüş­tür­mek için yol­la­ra dü­şen­ler, de­po­la­rı­nı en çok ari­fe gü­nü dol­dur­du.

4 gün­lük ta­til­de kul­la­nı­lan top­lam akar­ya­kı­tın 3'te 1'in­den faz­la­sı, 16 Tem­muz Per­şem­be gü­nü­ne denk ge­len ari­fe gü­nü sa­tıl­dı. Ön­ce­ki per­şem­be gü­nü 8,2 mil­yon lit­re olan ben­zin tü­ke­ti­mi ari­fe gü­nü 14 mil­yon lit­re­ye çı­kar­ken, mo­to­rin tü­ke­ti­mi 53,1 mil­yon lit­re­den 52 mil­yon lit­re­ye düş­tü. Mo­to­rin tü­ke­ti­mi­nin düş­me­si bü­yük araç­la­rın bu sü­re­de tra­fi­ğe çık­ma­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı.

Motorin kullananlar daha şanslı
Mo­to­rin ve ben­zin­de bay­ram ön­ce­si ya­pıl­ma­sı bek­le­nen in­di­rim­ler ya­pıl­ma­yın­ca fa­tu­ra va­tan­da­şa çık­tı. Mo­to­ri­ne 8 Tem­muz gü­nü ya­pı­lan 18 ku­ruş­luk in­di­rim tü­ke­ti­ci­ye 29,4 mil­yon li­ra ta­sar­ruf sağ­la­dı. İn­di­ri­min et­ki­siy­le mo­to­rin kul­la­nan­lar top­lam­da 667,1 mil­yon li­ra ye­ri­ne 637,7 mil­yon li­ra öde­di. An­cak 8-16 Tem­muz ta­rih­le­ri ara­sın­da do­lar Türk Li­ra­sı kar­şı­sın­da 5 ku­ruş de­ğer kay­bet­me­si­ne rağ­men mo­to­rin­de eks­tra bir in­di­rim ya­pıl­ma­sı ge­re­kir­ken şir­ket­ler bu­na ya­naş­ma­dı. Eğer mo­to­rin­de 5 ku­ruş­luk eks­tra bir in­di­rim ya­pıl­mış ol­say­dı va­tan­da­şın ce­bin­den 8 mil­yon 166 bin li­ra da­ha az pa­ra çı­ka­cak­tı.

Vatandaşın cebinden çaldılar
Ta­ti­lin bi­ti­miy­le bir­lik­te ben­zi­ne ya­pı­lan 12 ku­ruş­luk in­di­rim­den ise ta­til­ci­ler ya­rar­la­na­ma­dı. Söz ko­nu­su in­di­rim ta­til ön­ce­si ya­pıl­mış ol­say­dı tü­ke­ti­ci bay­ram bo­yun­ca ben­zi­ne 212,7 mil­yon li­ra ye­ri­ne 207,4 mil­yon li­ra öde­ye­cek, böy­le­ce 5,3 mil­yon li­ra da­ha az har­ca­ya­cak­tı. Mo­to­rin­de ya­pıl­ma­yan in­di­rim­le bir­lik­te top­lam­da va­tan­da­şın ce­bin­den ola­rak 14 mil­yon li­ra faz­la­dan çık­mış ol­du.

Bugün Gazetesi