Sağlıklı ve hijyenik işletmelere ‘Yeşil Flama’

Gaziosmanpaşa Belediyesi, vatandaşların sağlığını korumak ve işletmelerin hijyen standardını yükseltmek amacıyla önemli bir projeye imza atıyor.

İlçe sınırları içinde gıda maddeleri imalatı ya da satışı yapan, çalışma ortamlarının hijyenik ve teknik şartlarının üst seviyede olmasına, insan sağlığına önem verip nitelikli ve temiz olmasına dikkat eden işletmelere Gaziosmanpaşa Belediyesi’nce ‘Yeşil Flama’ adı altında bir teşekkür belgesi verilecek. Ruhsat ya da çalışma izin belgesi yerine geçmeyen ve herhangi bir cezalandırma amacı taşımayan uygulamayla insan sağlığına önem veren işletmelerin öne çıkması hedefleniyor.

YEŞİL FLAMA’NIN KAPSAMI NEDİR?
Uygulama ilçede bulunan fırın, pastane, lokanta, okul kantini, restoran, otel, market, kasap, büfe, şarküteri gibi gıda satış yerleri ile üretim (gıdaların ham maddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hâle getirme, ambalâjlama gibi) yapan işletmeleri kapsıyor. Bu işletmelerin Yeşil Flama alabilmesi için ilk olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatının olması, İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden İşletme Kayıt/Onay Belgesi almış olması ve işyerleri için belirlenen hijyenik ve teknik şartların sağlanmış olması gerekiyor.

HİJYEN BİR LÜKS DEĞİL AKSİNE SAĞLIK İÇİN BİR GEREKLİLİKTİR
Konuyla ilgili bilgi veren Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, şunları söyledi:
“Her işletme iyi bir üne sahip olmak ve bunu devam ettirmek ister. Yeni müşteriler kazanmak ve bu müşterileri korumak işletmeler için bir amaçtır. Bunun için gıda sektörleri ürünlerinin sağlıklı ve kaliteli olmasına önem göstermeli ve en önemlisi, gerekli hijyen standartlarını benimsemelidir.

Yeşil Flama Projesi bir cezalandırma değil, aksine işletmelerde hijyen standardını yükseltmeyi hedefleyen gönüllü bir projedir. Böylece işletmenin kaybı azalırken tüketicinin de sağlığı korunmuş olacaktır. Müşterinin bir gıda işletmesinden beklentisi kaliteli hizmet, güleryüzlü servis, sağlıklı ve lezzetli yemek, temiz mutfak, gibi görülse de en önemlisi hijyenik bir ortam olmalıdır.

Sağlıksız koşullarda hazırlanan ve satışa sunulan gıdalar insan sağlığı için tehlike oluşturduğundan, öncelikle gıda sektöründe faaliyet gösteren her işletme ilk başta çalışma ortamlarının hijyenik olduğundan emin olmalıdır.

Her gıda işleticisi insan sağlığı ile doğrudan ilişkili bir iş yaptığının bilincinde olmalıdır. Sorumluluk bilinci diğer sektörlere göre çok daha fazla olmalıdır. İnsan sağlığı maddiyat ile ölçülemeyecek kadar değerlidir. Hijyen bir lüks değil aksine sağlık için bir gerekliliktir. Tüketicilerinde yemek yedikleri lokantada hijyen kurallarına uyulup uyulmadığını sorgulaması normal karşılanması gereken bir taleptir. Her işletme öncelikle müşterinin sağlığını gözetmelidir.

Yeşil Flama Projesi, esnafımızın daha sağlıklı, hijyenik ve kaliteli hizmet sunmasını sağlamak ile tüketicinin daha iyi hizmet alması için başlatılmış bir projedir.”