Sağlıklı yaşamak için bunları yapın

“Ön­le­ye­me­ye­ce­ği­niz so­nuç yüz­de 10 iken mü­da­ha­le ede­bi­le­ce­ği­niz so­nuç yüz­de 90. Ya­ni ba­zı şey­le­re dik­kat eder­se­niz has­ta­lı­ğa ya­ka­lan­ma ris­ki­ni­zi azal­ta­bi­lir­si­ni­z” di­yen Me­di­ca­na Has­ta­ne­ler Gru­bu On­ko­lo­ji Ko­or­di­na­tö­rü Doç. Dr. Mut­lu De­mi­ray, bu nok­ta­da obe­zi­te­nin kan­ser­le iliş­ki­si­ne vur­gu yap­tı.
Obe­zi­te ve kan­se­rin ne­de­ni ay­nı
De­mi­ray, “E­sa­sen obe­zi­te­ye ne­den olan ne­den­ler ay­nı za­man­da kan­se­re de ne­den olu­yor. Sağ­lık­sız bes­len­me, spor­dan uzak ya­şam, fast fo­od, yo­ğun kar­bon­hid­rat­lı bes­len­me sa­de­ce si­zi şiş­man­lat­mı­yor, ay­nı za­man­da kan­ser ris­ki­ni­zi ar­tı­rı­yo­r” dedi.
Pe­ki bu ko­nu­da ne ya­pı­la­bi­lir? 
De­mi­ra­y’­ın ilk ve en önem­li uya­rı­sı şe­ke­re ve kar­bon­hid­rat­la­ra kar­şı ki­şi­sel ola­rak sa­vaş açıl­ma­sı yö­nün­de. De­mi­ray bu ko­nuy­la il­gi­li ola­rak şu açık­la­ma­yı yap­tı: 
“Tüm dün­ya şe­ke­re ya­ni kar­bon­hid­rat­la­ra kar­şı sa­vaş aç­mış du­rum­da, biz ise far­kın­da de­ği­liz. Bü­yük içe­cek mar­ka­la­rı­na dik­kat eder­se­niz si­ze şe­ker­siz ola­nı için di­yor­lar. Ben­ce tat­lan­dı­rı­cı­lı olan­la­rı da ha­ya­tı­mız­dan çı­ka­ra­lım.  
Ça­lış­ma ko­şul­la­rı­nın sağ­lık­lı  ve iş sağ­lı­ğı ku­ral­la­rı­na uy­gun ol­du­ğu­nu de­net­le­yin. 
 Doğ­ru bes­le­nin, ha­zır gı­da­lar­dan uzak­la­şıp sağ­lık­lı seb­ze ve meyve tüketin.
Fast fo­od’u hayatınızdan çıkarın. 
İş­len­miş gı­da­lar­dan uzak du­run.
Doy­ma­mış ve ome­ga 3 açı­sın­dan zen­gin yağ­la­rı seçin. Trans yağ içe­ren gı­da­lar­dan uzak du­ra­lım.
Ye­şil­lik­ler sof­ra­­dan ek­sik ol­ma­sın ve bun­lar­la bir­lik­te hay­van­sal ve bit­ki­sel pro­te­in­ler­den yo­ğun bes­len­me se­çin.
Ba­ha­rat­la­rı ha­ya­tı­nı­za ek­le­yin.
Spo­ru ihmal etmeyin.

BUGÜN GAZETESİ