Sarıyer Mahalleler Birliği 1000 kişiyle mecliste!

Islah imar planının yapılması ve arazilerin mahalleliye devri sürecinin başlamasını sağlayacak önerge, yüzlerce mahallelinin katılımıyla 5 Şubat 2016 tarihli Sarıyer Belediyesi Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi.

2000 yerleşimci meclis toplantısındaydı
Yerleşimcilerin nitelikli katılımı ve üniversitelerden akademisyenlerin ve meslek insanlarının desteklediği bir programla 2981 sayılı kanunda belirtilen “ıslah imar planı”nın hazırlanabilmesi için gerekli önerge de 1 Şubat 2016 Pazartesi günü Sarıyer Belediye Meclisi’ne geldi.

Bu önergeyi sahiplenmek ve desteklemek için çalışmalar yapan Sarıyer Mahalleler Birliği, hazırladıkları bilgilendirici davet broşürlerini kapı kapı dolaşarak komşularına dağıttı, ilçe sakinlerine açık olan Belediye Meclisi’ne çağırdı. 1 Şubat Pazartesi sabahı saat 10:00 itibariyle Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde 2000'i aşkın mahalleli toplandı. Saat 13:00'de tamamlanan toplantıdan çıkan karar mahallelerinin yüzünü güldürdü: Önerge oy birliğiyle onaylandı, imar ve hukuk komisyonuna, oradan da yürütmeye devredildi.

İmar ve Hukuk Komisyonu Toplantısı, her mahalleden bir temsilcinin katılımıyla 4 Şubat 2016 Perşembe günü gerçekleşti. Komisyonun hazırladığı rapor doğrultusunda, Belediye Meclisi 5 Şubat 2016 Cuma günü gerçekleşti. Cuma sabahı yaklaşık 1000 Sarıyerli yeniden Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde biraraya geldi. Coşkulu kalabalığın Meclis’e can kattığı toplantıda önerge oybirliğiyle yürürlüğe girdi.

Yeni bir süreç başlıyor
Bu engelin de kalkmasıyla birlikte, Sarıyer Mahalleler Birliği’nin mücadelesi yeni bir boyut kazandı.Yeni süreçte Sarıyer Mahalleler Birliği, haritalar ve mevzuatlar üzerinden edindiği bilgiler, yıllardır birliktelikle kurulan yaklaşımları gerçekleştirme mücadelesi verecek.

Ne olmuştu?
Yaşam alanlarını hukuki güvenceye kavuşturma amacı etrafında birleşen Sarıyer mahalleleri, hak arama mücadelelerini yürütmeye elverişli tüzüğe sahip, demokratik ve kapsayıcı mahalle derneklerini bir çatı altında birleştirerek 2003 yılında Sarıyer Mahalle Dernekleri Platformu’nu kurdu.

Yaşam alanlarına dair bütün sorunları çözüme kavuşturmak, haklarını öğrenmek ve takip etmek için birlikte çalışmalar yürütmeye başladılar. 2009 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde, yerleşim alanlarını ilgilendiren taleplerinin bulunduğu seçim taahhütnamesini hazırlayıp belediye başkan adaylarının imzasına sunarak, “İmzalamayana oy yok,” dediler.

2011’de “Burada Yaşayan Var!” başlıklı ilk etkinliklerinde önce kendi varlıklarını, 2012’de “Çözüm Bizde!” başlıklı ikinci etkinliklerinde, yerleşim alanlarına dair alınan kararlarda kendilerinin taleplerinin dikkate alınmasını istediklerini, 2013’te arazilerin üzerinde yaşayanlara devri başta olmak üzere kendilerini ve mahallelerini ilgilendiren tüm talep ve ilkelerini, “İşte Çözüm!” adını verdikleri geniş katılımlı bir etkinlikte idarecilere ve kamuoyuna sundular.

2014 yerel seçimleri öncesinde çıkardıkları matbuat Mahalleden ile kendi tutumlarını ortaya koyup adaylara seslerini duyurdular. Yerleşimlerine dair sorunlarını bu matbuatta yazdılar, aynı zamanda kendilerini kapsayan yasal hükümleri ve uygulama örneklerini bu mecrada komşularıyla paylaştılar. Yine bu yerel seçimlerde hazırladıkları taahhütnameyle 2981 sayılı kanun kapsamında, kendilerinin etkin katılımıyla yerleşimlerinin üzerinde yaşayanlara devredilmesinin önünü açacak çalışmaların yapılmasını talep ettiler.

Sarıyer mahalleleri, İstanbul’da benzer baskı ve tehdit altında olan diğer mahallelerle Mahaller Birliği çatısı altında birlikte mücadele ediyorlar. Mahalleler Birliği yerleşim alanlarının “hukuki güvence”ye kavuşmasında önemli bir araç olan 2981 sayılı kanunun 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında Mayıs 2015’te kaldırılmasını , tüm siyasi partiler ile görüşerek TBMM’ye taşıdıkları kanun değişikliği teklifi neticesinde 3 seneliğine öteletmeyi başardı.