Sevgi ve Kardeşliğimiz Aşure Kazanlarıyla Pekişti

Programda vatandaşa kendi elleriyle aşure dağıtan Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın “Her sene hatırlamak ve hatırlatmak için yaptığımız bu geleneğimizle istedik ki Muharremin onuncu gününde manevi dünyamızla hemhal olalım. Muharrem ayımız inşallah birlik, beraberlik ve kardeşliğimize vesile olur. Muharrem ayı ve aşure günü medeniyetimizde önemli bir yer kaplıyor. Hz. Hüseyin’in çöldeki mücadelesinde aç ve susuz kalmasından doğan bu geleneği Eyüp Belediyesi olarak yaşatmaya devam ediyoruz. Bunu yaparken oluşturduğumuz sosyal sinerjiyle de memleketimizde birlik ve kardeşliğimizi pekiştirerek paylaşmayı tekrar hatırlatıyoruz” dedi.

Bilindiği gibi Hz. Ömer’in halifeliği döneminde yaşanan Hicret olayında Hz. Ali’nin teklifiyle İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştü. İslam Tarihi ve Sosyolojisinde ayrı bir önem taşıyan Muharrem Ayı Eyüp Sultan Camii, Rami Tantavi Camii, Alibeyköy Merkez Camii, Veysel Karani Camii, Yeşilpınar Camii, Kemerburgaz Camii ve Göktürk Camiiyle beraber 7 Camide 7 bin aşure dağıtıldı. Program basın ve vatandaşların ilgisiyle daha coşkulu hale geldi. Yediden yetmişe herkes bu anlamlı günü idrak etmek için Camilerde yerlerini aldı.

İslam tarihinde birçok önemli olaya denk gelen Muharrem ayı her sene Eyüp Sultan Camii meydanındaki Aşure Günüyle geleneksel bir yapıya bürünmesi farklı ülkelerden Eyüp’ü ziyaret etmek için gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekti. Turistler aşure kazanları gördükten sonra aşure yiyerek fotoğraf çektirdiler. İstanbulluların yoğun ilgi gösterdiği programda vatandaşlar yağmura aldırmadı. Aşuresini alan vatandaşların bir kısmı meydanda yerken bir kısmı da evine götürüp ailesiyle yedi.