Sınav olduğu sürece özel ders veya kurslar mecbur olacak!

Eğitim sistemine takviye gerekliliği özel dersleri veya kursları mecburi kılıyor.

 

Türkiye'de bir süre önce dersaneler kapatıldı. Bu dersanelerin bazılarına 4 yıllığına temel liseye dönüşme hakkı tanındı. Bu süre 2018-2019 dönemi sonunda bitiyor. Bu süre sonunda normal bahçeli bir okula dönüşmeyenler kapatılacak.  Birçoğu da bulunduğu bölgede normal okula dönüşemedi.

 

Temel liselerde 9, 10, 11. sınıflarda öğrenci var. Bunlar kapanınca öğrenciler, devlet okullarına veya diğer özel okullara gitmek durumunda kalacak!   Sadece Gaziosmanpaşa'da 5 bin civarında temel lise öğrencisi olduğu belirtiliyor. Devlet okulları bu ara sınıfları alacak kapasitede mi?  Özel okulların kontenjanları buna müsait mi?  Bunlar net olarak bilinmiyor.

 

Yine kurs olarak devam eden yerlere de son dönemde söylem baskısı arttığı görülüyor. Sınav sistemi olduğu sürece özel ders almak, bir kursta ders almak öğrenci ve velilerin kaçınılmaz tercihi oluyor. Bu işlerin kapatma, dayatma ile olmayacağı, iyi bir denetim ve kurallar çerçevesinde devam ettirilmesi gerektiği hakim görüş. Bunlar mevcut prosedüre göre resmi çalışan kurumlar. Merdiven altı çalışan, resmi olmayan, kaçaklara müdahale edilmesi ayrı bir konu.

 

Çözüm kapatmak değil, öğrenci ve velileri takviye ders almaya muhtaç bırakmamak olmalı!

 

Haber - Analiz: Ali Şükrü Kara