Sokakların Gizli Kahramanları: Çekçekçiler

Çekçekçiler, ekonomiye katkıda bulurken bizim çöpe attığımız, kıymetini bilemediğimiz malzemeleri kurtarıp milli ekonomiye katkı sağlıyorlar.

Zorluklar çekerek ekmeklerini çöpten kazanan çekçekçiler, karıştırdıkları çöp konteynırlarından, yollardan ve sokak aralarından ayrıştırdıkları kağıt, plastik, naylon, metal ve camları çekçeklerine yüklüyorlar. Daha sonra yükledikleri bu atıkları, güneşin altında taşıyarak geri dönüşüm merkezlerine, kağıt ve metal hurdacılarına teslim ediyorlar.

Çöp toplayarak geçimini sağlayan bir baba; 65 yaşındayım. 5 çocuğum var. “Çöpün yanında ne bulursam alıyor ve topluyorum. Bu işten başka bir gelirim yok. Ben 30 senedir bu işi yapıyorum. Saat 04.00’te ekmek parasını alabilmek için kalkıyorum ne bulursam topluyorum. Her gün 100-150 kilo yük taşıyorum. Sıcak bastırdığı zaman ya gölgede oturuyorum ya da kahveye gidip dinleniyorum. Başka yapacağım bir işim yok. Gece dışarılarda kalıyorum. Çöpleri topladıktan sonra götürüyorum, günde 15 lira, 20 lira, 30 lira alıp geçip gidiyorum. Ekmeğimi çöpten kazanıyorum” dedi

“İŞ VAR, GENÇLER ÇALIŞMIYOR”
İşsizliğin olmadığını savunan baba, “İş var, gençler çalışmıyor. İşten bol bir şey yok. Ben 60 yaşından fazlayım çalışıyorum, ekmek paramı çıkarıyorum. Aç kalmam, susuz kalmam, kimseye muhtaç kalmam. Allah ne verdiyse ona şükrederim. Toplarım çöpümü, alırım paramı, çekili oturur yatarım” dedi.
Çekçekçiler her gün şehir merkezindeki çöp konteynırlarını, cadde ve sokak aralarını, piknik alanlarını, yol kenarlarını dolaşıp geri dönüşüm malzemelerini toplayarak hem geçimlerini sağlıyorlar hem de bu atıkları ekonomiye kazandırıyorlar.

1-İŞ GÜVENCESİ SAĞLANMALI,
2-HER BİRİ EĞİTİMDEN GEÇİRİLMELİ,
3-UYGUN İŞ KIYAFETİ VE GÖREV KARTI VERİLMELİ
4-HURDA DEPOLARI ŞEHİR MERKEZLERİNİN DIŞINA ÇIKARILMALIDIR.
5-Yerel Yönetimler(Belediyeler)iş elbiselerini, eldivenlerini, maskelerini vermeli, araçlarını yenilemeli, çevreye, milli ekonomiye, ev ekonomilerine katkı olurken sağlıkları heba edilmemelidir.

Onların araçlarını da düzgün, sokağa yakışır bir şekilde görüntü kirliliğinden kurtararak estetik kazandırmak amaçlı yapılmalıdır. İşte bu Çekçekçiler olmazsa; Çevremizi, bahçemizi, okul ve iş yerlerimizi, sokağımızı, caddemizi ve hatta evimizin önü çöp yığınları ile dolup taşabilir. Hele de şehirlerde bazen kızıyoruz arabamızın önüne nerden çıktı diye. Çok kötü görüntü kirliği yapıyor diye. Ama kızmaya hakkımız yok. Çünkü onlar ekmeğini ÇÖPTEN ÇIKARIYORLAR. Çalmadan alın teri ile kazanıyorlar. 

Ali AYDIN
Eski Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü
STK Başkanı