Türkiye'de yoksul sayısı 29 milyon

Türkiye’de ilan edilen resmi rakamların dışında 7,6 milyon gizli yoksulun daha bulunduğu tespit edildi. Yapılan teknik çalışma, gerçek yoksul sayısının Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı gibi 21,4 milyon değil 29 milyon olduğunu ortaya koydu.

TÜRKİYE'NİN GİZLİ YOKSULLARI
Ankara Üniversitesi SBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Memiş’in “Türkiye’nin Gizli Yoksulları” başlıklı araştırması gerçek yoksul sayısını ortaya çıkardı. Mevcut yoksulluk araştırmaları hane halkı içindeki yetişkin fertlerin ihtiyaçlarını karşılamaları için gerekli kaynağa sahip olup olmadıklarını ölçüyor. Bu çerçevede gıda, barınma, eğitim ve sağlık gibi ihtiyaçlar dikkate alınıyor.

Ancak bu geleneksel hesaplama yöntemi gerçek yoksulluğun hesaplanmasında eksik kalıyor. Çünkü insanlar, yaşamlarını sürdürebilmek için çocuk bakımı ve hane bakımı gibi hizmetlere de ihtiyaç duyuyor. Gelir düzeyi yetmediği için bakım hizmetlerini satın alamayıp, kendi dinlenme zamanından fedakarlık ederek karşılayan kişilere “zaman yoksulu”, bu kişilerin bulunduğu hanelere de “gizli yoksul” deniliyor. Memiş’in araştırmasına göre Türkiye genelinde, açıklanan yoksul sayısından 7,6 milyon kişi daha yoksul olarak yaşıyor ve bu da 1,8 milyon hanenin “gizli yoksul” olduğunu gösteriyor.

KIRSALDA 2 KİŞİDEN BİRİ YOKSUL
Resmi yoksulluk oranı kırda yüzde 39 görünmesine karşın, zaman açığını ölçümüne göre kırdaki yoksulluk oranı yüzde 51’e çıkıyor. Bu tespit, resmi verilerle 2 milyon 359 bin olan kırdaki yoksul hane sayısının gerçekte 3 milyon 117 bin olduğunu, kırda 758 bin gizli yoksulun yaşadığını ifade ediyor. Kentte ise yoksulluk oranının yüzde 17 yerine yüzde 26’ya çıkıyor.

YOKSULLUK SINIRI 3 BİN 926
Türk-İş'in ekim ayı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 205 lira 43 kuruş olarak açıklandı. Gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3 bin 926 lira 47 kuruş olarak belirlendi.

EVDE VE İŞTE ÇALIŞAN YOKSUL KADINLAR
Araştırma, bütün gün işte çalıştıktan sonra evde ailenin yemek, çamaşır, çocuk bakımı ve ev temizliği gibi işlerine yoğunlaşmak zorunda kalan kadınların durumunu da ortaya koydu. Zaman ölçümlü yoksulluk araştırmasına göre, Türkiye’de çalışan kadınların yüzde 68’i çocuk bakımı ve hane işlerini yapmak zorunda kalmaları nedeniyle zaman yoksulu konumunda. Zaman yoksulu olan erkeklerin oranı ise yüzde 42 olarak ölçüldü.

Erdoğan SÜZER- BUGÜN GAZETESİ