Temmuz Ayı Çok Sıcak Geçti!

Medya Takip Merkezi, her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayında Türkiye gündeminde ilk sıraya silahlı darbe girişimi oturdu.  15 Temmuz darbe girişimi 552 bin 687 habere konu olurken, FETÖ Fethullahçı Terör Örgütü üzerine de 487 bin 640 haber yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bakanlar Kurulu toplantısından sonra 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıklaması, Türk medyasında öne çıkan konu başlıkları arasındaydı. OHAL, 56 bin 25 habere konu edildi.

15 Temmuz darbe girişiminin başladığı Boğaziçi Köprüsü’nün adı “15 Temmuz Şehitler Köprüsü” olarak değiştirilmesi kararlaştırıldı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, basında 27 bin 463 haberle yer aldı.

Darbe girişiminin ardından “yeni anayasa paketi” tartışması gündemde yer aldı. Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet partilerin liderleriyle bir araya gelerek yeni anayasa paketinin maddelerini değerlendirdi. Görüşme sonrası açıklama yapan Yıldırım, yeni anayasa paketine HDP’nin de katılabileceği, bu konuda kısıtlama olmayacağı bilgisini geçti. Yeni Anayasa paketi 21 bin 485 habere konu oldu.

Olağanüstü hal uygulaması ile birlikte YAŞ’ın yapısında önemli kararlar alındı. Kararnameye göre, Başbakan, Başbakan yardımcıları, Genelkurmay Başkanı, Adalet Bakanı, Dışişleri Bakanı, İçişleri Bakanı ve Milli Savunma Bakanı Yüksek Askeri Şura üyesi oldu. Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 20 bin 496 haberle basında yer buldu.

15 Temmuz gecesinin ardından tartışılan konular arasında “İdam Cezası” ve “Başkanlık Sistemi” de ön plana çıktı. İdam Cezası 17 bin 448 habere konu edilirken, Başkanlık Sistemi medyada 5 bin 885 haberle yer aldı.

Siyasi liderler arasında Erdoğan zirvede…
Siyasi liderlerin Temmuz ayı tablosunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 314 bin 845 haberle listenin ilk sırasında yer alırken, Başbakan Binali Yıldırım 105 bin 679 haberle ikinci sıradaydı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 31 bin 965 haberle listenin üçüncü sırasında yer aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 28 bin 485 habere konu edilirken, önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu 10 bin 821 haberle listede yer aldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 5 bin 746 habere konu oldu.

Muhalefet liderleri bir araya geldi
MTM’nin aynı araştırmasına göre AK Parti, 247 bin 596 haberle medyada en çok konuşulan parti oldu. Başbakan Binali Yıldırım, muhalefet liderleri ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Görüşmede, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkeleri, güvenlik tedbirleri, anayasa değişiklikleri üzerinde görüşmeler gerçekleşti. Siyasi partileri kapsayan listesinin ikinci sırasında 116 bin 632 haberle CHP bulunurken, MHP 81 bin 827 haberle üçüncü, HDP ise 33 bin 559 haberle listenin dördüncü sırasında yer aldılar.