TEOG Sorunu Yok, Okul Sorunu Var!

Eğitim Sistemi Yap-Boz Tahtasına Döndü.

 

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TEOG kalmalı açıklaması yaptı. Yeni sistemi projelendirmeden, test etmeden TEOG kalmalı ifadesi toplumda tepki ile karşılandı.

Ak Parti’nin en başarısız olduğu konuların başında eğitim sistemi geliyor. Eğitim sistemi, sınav sistemi defalarca değişti. TEOG sınav sistemi de Ak Parti’nin getirdiği bir sistem ama üç-beş sene içinde o da deformasyona uğratılıyor.

 

TEOG aslında hakkaniyetli bir sistem. Öğrencilerin sadece ilk ve ikinci dönemlerde ikinci yazılıları ortak yapılıyor. Sonra puan sistemine göre bir liseye hakkaniyetle yerleşiyor.

 

TEOG sistemi de kalkabilir ama TEOG’dan önce daha büyük bir sorun var!

 

Özellikle İstanbul’da lise binaları yetersiz. Lise binası olmadığından binlerce öğrenci açık liseye kaydolmak durumunda kalıyor. Yani ortaokulu bitiriyor sokağa düşüyor. Sadece sınavdan sınava okula gidiyor. O da sınava giderse….

Açık liseye giden çocuklar, okul binası yetersizliğinden sokaklarda kaderine terk edilmiş durumda.

 

Evet TEOG kalkabilir ama İstanbul’da her mahalleye en az bir lise yapmak şartıyla… Sokakta kalan açık liseli öğrencilerin tamamını örgün bir eğitim kurumuna yerleştirmek kaydıyla…

 

Haber - Analiz: Ali Şükrü Kara