Tezkere'de yabancı askerler için Türkiye isteği

Bakanlar Kurulu, dün Irak ve Suriye’ye yönelik tek bir tezkere metni hazırlayarak gece saatlerinde TBMM’ye iletti. Yarın (perşembe), TBMM’de görüşülecek olan tezkere, hem IŞİD hem de PKK terör örgütlerine yönelik hazırlandı.

En önemli ayrıntı ise yabancı ülke askerlerine Türkiye topraklarının açılması oldu. Bakanlar Kurulu toplantısının ardından tezkereyle ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, "Gayet diplomatik bir üslupla üzerinde hassasiyetle, adeta bir gergef gibi işleyerek hazırladık” dedi.

Başbakan Yardımcısı, IŞİD militanlarının Türkiye’nin Suriye’deki toprağı sayılan Süleyman Şah Türbesi’nin etrafını sardığı haberlerini de doğruladı. “Evet, IŞİD militanlarının o bölgeye çok yaklaştığı söz konusudur. Ancak askerlerimiz teçhizatları ve silahları ile birlikte şu an itibariyle görevlerine devam etmektedirler” ifadesini kullandı.

İŞTE O TEZKERE:
"Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı, uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terörist örgütlerden ülkemize yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı güvenliğin idamesini sağlayacak, kriz süresince ve sonrasında hasıl olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin yüksek menfaatlerini etkili şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 4.10.2014’ten itibaren 1 yıl süreyle izin verilmesini Anayasa’nın 92. maddesi uyarınca arz ederim. Ahmet Davutoğlu. Başbakan” Tezkerenin kapak yazısında ise PKK’nın yanı sıra IŞİD de bir terör örgütü olarak anıldı.

Askerden brifing
Bakanlar Kurulu’da Irak ve Suriye tezkereleri ele alındı.  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la tezkerelerin içeriğini masaya yatıran Başbakan Ahmet Davutoğlu, dünki Kabine toplantısında da Karargah'ın taleplerini dinledi. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Yaşar Güler ve Genelkurmay Harekat Daire Başkanı Korg. Erdal Öztürk, Kabine üyelerine 2.5 saat süresince brifing verdiği öğrenildi. 

KABİNE ARASI GÜVENLİK ZİRVESİ
Karargah'ın brifinginin ardından Bakanlar Kurulu'na ara verildi. Aada bazı Kabine üyeleri dışarı çıkarken MİT Müsetşarı Hakan Fidan'ın da katıldığı "Özel Güvenlik Toplantısı" yapıldı.  Toplantıya; Bülent Arınç, İsmet Yılmaz, Efkan Ala, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı, Feridun Sinirlioğlu, Ergin Ergül ve Ali Sarıkaya katıldı. 

HASAN BOZKURT - BUGÜN GAZETESİ