Torba Yasa'da neler var?

Torba yasa tasarılarında yer alan diğer düzenlemeler şöyle:

-Öğrenimini bitirdikten sonra bir işte çalışmayanlardan 25 yaşına kadar olanların Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları silinecek.

-Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) denetimde etkinliğini artırmak amacıyla kuruma 2 bin 610 denetmen kadrosu tahsis edilecek.

-65 yaş aylığı alanlar, çocuklarının yanında yaşasalar bile, aylık bağlanmasında sadece kendileri ve eşlerinin gelirleri dikkate alınacak. Kişi başına düşen gelirleri asgari ücretin üçte birinden az ise aylık bağlanacak.

-Sosyal yardımlardan yararlanan kişileri istihdam eden işverenlere 1 yıl süreyle sigorta primi desteği verilecek.

-Kamu çalışanlarının kurduğu sendikalar, şehit yakınları ve gazilere, nakit mevcutlarının yüzde 10'una kadar varan tutarda yardımda bulunabilecek.

-İşçilerin 10 günden az olmayan ve 3 kez kullanabildikleri yıllık ücretli izinleri 6 güne düşürülecek ve 5 kez kullanılabilecek.

-Çıraklık zorunlu eğitim kapsamına girecek. Meslek liselerinde 4 yıl çıraklık eğitimi verilecek.

-Stajyer ve çıraklara, işyerinin büyüklüğüne göre asgari ücretin yüzde 15'i ile 30'u arasında ücret ödenecek.

Kanal İstanbul'da su yolunu bulacak

Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapımı planlanan Kanal İstanbul Projesi için İmar Kanunu'na “su yolu" tanımı ekleniyor. Tasarıda, su yolu, “imar planı kararıyla yapay olarak oluşturulan ve deniz araçlarıyla ulaşımın sağlandığı su geçidi" olarak tanımlandı. Tasarının yasallaşmasının ardından bu proje ile ilgili imar planı çıkarılacak. Kanal İstanbul Projesi ile ilgili maddelere göre “su yolu" olarak gösterilen alanlardaki kamu taşınmazları satılamayacak, başka amaçlarla kullanılamayacak.

Yeni torba yasada milyonlarca kişiyi ilgilendiren 'emeklilikte yaşa takılanlar' ile ilgili bir çalışma göze çarpmıyor.

Kaynak: Yeni Şafak