Tüketici Güven Endeksi Yükseldi

Tür­ki­ye­’de tü­ke­ti­ci gü­ve­ni, son ay­lar­la; hız­la ar­tan gü­ven­lik so­run­la­rı, yo­ğun se­çim at­mos­fe­ri­nin oluş­tur­du­ğu hü­kü­met be­lir­siz­li­ği, kü­re­sel kri­zin et­ki­le­ri, ABD Mer­kez Ban­ka­sı Fe­d’­in fai­zi ne za­man ar­tı­ra­ca­ğıy­la il­gi­li tar­tış­ma­lar gi­bi ne­den­ler­le bü­yük dü­şüş ya­şa­dı. An­cak açık­la­nan son ve­ri­le­re gö­re bu du­rum, özel­lik­le 1 Ka­sım se­çim­le­ri­nin ar­dın­dan po­zi­tif
yö­ne dön­müş gö­rü­nü­yor.

VA­TAN­DA­ŞIN HA­VA­SI İYİ
Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu ve Mer­kez Ban­ka­sı iş­bir­li­ğiy­le yü­rü­tü­len tü­ke­ti­ci eği­lim an­ke­tin­den he­sap­la­nan tü­ke­ti­ci gü­ven en­dek­si­nin ye­ni so­nuç­la­rı, bu­nu or­ta­ya ko­yan önem­li gös­ter­ge­ler­den bi­ri. Tü­ke­ti­ci gü­ve­ni 2015 yı­lı Ka­sım ayın­da bir ön­ce­ki aya gö­re yüz­de 22,9 art­tı. Ekim­de 62,78 pu­an olan en­deks ka­sım­da 77,15 pua­na çık­tı. Ge­çen yı­lın ka­sım ayın­da ise en­deks 68,2 pu­an­dı. Bu pu­an ay­nı za­man­da son 18 ayın en yük­sek de­ğe­ri. An­cak unut­ma­mak ge­re­kir ki, bu en­dek­sin 100 pua­nın al­tın­da ol­ma­sı hâ­lâ kö­tüm­ser­li­ğin işa­re­ti. Ar­tan gü­ve­nin ne­den­le­ri­ne ba­kın­ca, bel­li ko­nu­lar­da iyi­leş­me bek­len­ti­le­ri ol­du­ğu gö­rü­lü­yor.

MAD­Dİ DU­RUM İYİ­LE­ŞE­CEK
Ör­ne­ğin ha­ne­nin mad­di du­rum bek­len­ti­si en­dek­si bir ön­ce­ki aya gö­re yüz­de 10,5 artt ve 95,66 pua­na çık­tı. Bu ar­tış, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ha­ne­nin mad­di du­ru­mu­nun da­ha iyi ola­ca­ğı­nı bek­le­yen­le­rin ora­nı­nın art­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı.Yi­ne ge­çen ekim­de 80,87 pu­an olan ge­nel eko­no­mik du­rum bek­len­ti­si en­dek­si yüz­de 30,9 ar­ta­rak 105,90 pua­na çık­tı. Bu ar­tış, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ge­nel eko­no­mik du­ru­mun da­ha iyi ola­ca­ğı yö­nün­de bek­len­ti­si olan tü­ke­ti­ci­le­rin sa­yı­sı­nın bir ön­ce­ki aya gö­re art­tı­ğı­nı gös­te­ri­yor.

İŞ BULURUZ DİYEN ÇOĞALDI
Yi­ne iş­siz sa­yı­sı bek­len­ti­si en­dek­si bir ön­ce­ki aya gö­re yüz­de 31 ar­ta­rak 84,66 pua­na yük­sel­di. Bu ar­tış, ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de iş­siz sa­yı­sın­da aza­lış ­bek­le­yen­le­rin art­ma­sın­dan kay­nak­lan­dı.

TASARRUF MU DEDİNİZ, GELECEL 12 AY BAKARIZ
Ta­sar­ruf et­me ih­ti­ma­li en­dek­si ise yüz­de 17,3 art­tı ve 22,37 pua­na yük­sel­di. Bu ar­tış da, tü­ke­ti­ci­le­rin ge­le­cek 12 ay­lık dö­nem­de ta­sar­ruf et­me ih­ti­ma­li­nin bir ön­ce­ki aya gö­re art­tı­ğı­nı gös­te­ri­yor.

Kaynak: Bugün Gazetesi