Türkiye'de kağıt fabrikası kalmadı, kağıdı müzeye kaldırdık!

Türk basın yayın sektörü, son zamanlarda büyük bir sıkıntıdan geçiyor. Hem ham maddede, yani gazete ve kitap kâğıdında tamamen dışa bağımlı olunması, hem de döviz kurundaki fahiş artışlar sektörü zora soktu. Bazı yerel ve ulusal gazeteler yayınlarına ara vermek zorunda kalırken, bazı yayınevleri de baskılarını durdurdu. Hâlihazırdaki kâğıt fabrikaları ise ya kapatılarak ya da müze yapılarak üretimden çekildi. Söylenecek tek söz var: Kâğıttaki dışa bağımlılığın ilacı yerli üretimdir!

 

SEKTÖRDE HAYAT DURDU

Gazete kâğıdı fiyatları birkaç sene önce 600 dolar seviyelerinde bulunurken, bugün 900 dolara yükseldi. Bu da yetmezmiş gibi dolar kuru 2 liradan 6,20’ye kadar yükseldi. Dolayısıyla kâğıt fiyatları 3-4 senelik süreçte neredeyse 3 kat artış gösterdi.  Kâğıt fiyatının dolara bağlı olarak 3 kat artmasının ardından, bazı gazeteler tamamen dijitale geçerek yazılı yayın hayatına son verdi, bazıları kâğıt sıkıntısı nedeniyle yayınına 3 gün ara verirken, eklerini kapatanlar da oldu.

 

FABRİKALAR ÜRETEMEZ OLDU!

Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın kurduğu Balıkesir SEKA Kâğıt Fabrikası ve İzmit SEKA Kâğıt Fabrikası, yıllarca Türkiye’nin gazete ve kitap kâğıdı ihtiyacını karşıladı. Balıkesir SEKA Kâğıt Fabrikası, 2003 yılında özelleştirilirken, 1934’te kurulan Kocaeli SEKA Kâğıt Fabrikası da 2005’te kent parkı ile müzeye dönüştürüldü. Bugün Türkiye gazete ve kitap kâğıdı konusunda tamamen dışa bağımlı durumda bulunuyor.

 

ÜRETİM TEŞVİK EDİLMELİ

TÜRKİYE Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk: “Yerli kâğıt üretimi acilen teşvik edilmeli. Kâğıt ihtiyacındaki dışa bağımlılık azaltılmalı.”


YENİDEN KAĞIT ÜRETMELİYİZ

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası: “SEKA gibi köklü bir kurumumuzun özelleştirilmesiyle başlayan süreç durdurulmalı ve Türkiye yeniden kâğıdını kendisi üretir hale gelmelidir.”


İZMİR’DE 7 GAZETE PAZAR GÜNÜ ÇIKMAYACAK

İZMİR’DE faaliyet gösteren 7 basın kuruluşu Pazar günleri gazete çıkarmama kararı aldı. Alınan kararın kâğıt sıkıntısından kaynaklandığı ifade edildi.

Kaynak: Milli Gazete