Türkiye Uzay Kuvvetleri Komutanlığı Kuruyor.

Türkiye’nin uzay faaliyetleri arasında “uzayın barışçı ve savunma amaçlı kullanımı konsepti” ile yola çıkan TSK, Uzay Yol Haritası hazırladı.

Görüntü istihbaratı ihtiyacının karşılanması amacıyla keşif-gözetleme yapan ve balistik füze tehdidini önceden tespit edebilen Yol Haritası kapsamında TSK’nın oluşturduğu bir diğer önemli proje ise; Uzay Grup Komutanlığı. 2023 yılına kadar teşkilat yapısının tamamlanması beklenen Uzay Grup Komutanlığı TSK’nın harekat kabiliyetini uzay boyutunu da kullanarak geliştirmeyi hedefliyor.

GÖKTÜRK – 2, RASAT, BİLSAT uydu projeleriyle yerli uzay faaliyetlerinde söz sahibi olan TURKSAT uydu fotoğraflarıyla da bilime hizmet ederken; koordineli çalıştığı İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Mühendisliği Fakültesi’nde çeşitli Ar_Ge çalışmaları neticesinde dünya çapında kuruluşlarda çalışabilecek bilim insanları yetiştiriliyor.

LUNAR RECONNAISSANCE ORBITER - ABD

Ay üzerinde insanoğlunun yaşama şartlarına uyumlu bir atmosfer olmadığı bilinse de NASA, beklentilerin ötesine geçme konusunda iddialı. Haziran 2009’da  Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatılan Lunar Reconnaissance Orbiter’ın görevi ay üzerindeki olası kaynakları araştırmak. Projenin amacı ise; ay yüzeyinde gelecekte kurulabilecek olası üs için konum ve kaynak belirlemek.

HAYABUSHA 2 - ÇiN

Japonya’nın Aralık 2014’te uzaya fırlattığı Hayabusha 2’nin, 2018’de görevini tamamlaması öngörülüyor. Uzay aracının 4 yıla yakın yolculuğu sonrası, su ve organik maddelerin bulunduğu bir astroide ulaşması bekleniyor.

Dilara TAHMAZ- BUGÜN GAZETESİ