TYT KAÇ DAKİKA - TYT SÜRESİ 2022

TYT Nedir - TYT Açılımı

 

TYT açılımı temel yeterlilik testidir. Öğrenciler hem önlisans hem lisans tercihleri için bu sınava girmek zorundadır. TYT’de öğrenciler temel olarak 9 ve 10. sınıf konularından sorumludurlar.

 

TYT Dersleri Nelerdir?

TYT’de öğrenciler 4 test çözmektedir. Bunlar Türkçe, temel matematik, fen bilimleri ve sosyal bilimler testleridir. Temel matematik testinde hem matematik hem geometri soruları bulunmaktadır. Fen bilimleri testinde fizik, kimya, biyoloji testleri çözülmektedir. Sosyal bilimler testinde ise tarih, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi ve felsefe derslerinden sorular gelmektedir.

 

TYT Kaç Soru?

TYT’de öğrencilerin karşısına 120 soru çıkmaktadır. Testlere göre soru sayısı dağılımını aşağıdan inceleyebilirsiniz. TYT konularını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Türkçe: 40 soru

Matematik: 40 soru

Fen bilimleri: 20 soru

Sosyal bilimler: 20 soru

 

TYT Kaç Dakika - TYT Süresi?

TYT süresi 2022 yılında yapılan açıklama ile 165 dakikaya çıkmıştır. Önceki yıllarda TYT süresi 135 dakika olarak belirlenmişti. 2022 yılında TYT süresi 30 dakika arttırılarak 165 dakikaya çıkarıldı. Bu değişiklik öğrencilerin aklına farklı sorular getirdi.

 

TYT Süre Değişikliği Ne Anlama Geliyor?

 

TYT’deki süre değişikliği TYT’nin önemini değiştirmemiştir. Aksine adayların sınav süresinde sorular için daha çok vakti olması tüm konuları daha önemli hale getirmiştir. Bu sebeple TYT’de pratik yapılmaya devam edilmelidir.

 

TYT’ye çalışmanın en etkili yolu konuları öğrendikten sonra bol soru çözümü ile pratik yapmaktır. Böylece hem konular daha iyi öğrenilebilir hem de sınav süresi daha verimli kullanılabilir. Sürenin artması süre sorunu yaşayan öğrencileri avantajlı durumu geçirdiğinden orta ve orta üstü seviyedeki soruların bu yılki TYT’de belirleyici olması beklenmektedir. Orta ve zor soruları çözebilmek için bol soru çözmek ve yapılamayan soruları öğrenmek oldukça önemlidir.

 

Öğrencilerin en sık yaptığı hatalardan biri yapılamayan sorulara gereken önemi vermemektir. Bunun sebebi çözümü nasıl öğreneceğini bilmemek ya da sorunun çözümü anlatacak kişilere ulaşamamak olabilir. Bu sebeple TYT hazırlığında Kunduz gibi soru çözüm uygulamalarından destek almak sınava hazırlığı kolaylaştıracaktır. Bu uygulamalar yapamadığınız soruları hızlıca öğrenmenizi sağlayarak TYT hazırlığında öne geçmenize yardımcı olacaktır.

 

TYT Saat Kaçta Başlıyor?

TYT saat 10.15’te başlamaktadır. 2022 yılı itibariyle 13.05’te bitecektir. Adaylar sınavın ilk 90 dakikasında ve son 15 dakikasında sınav salonundan çıkamamaktadır. Arada kalan zaman diliminde sınavı bitiren öğrenciler sınav salonundan çıkabilir.