Yeni Fikirlerin Buluşma Noktası Ortak Fayda

Ortak Fayda'da düşünen ve üreten gençlerin tasarım kafesi olacak...

 

Mimar Sinan Üniversitesi mezunu, Gaziosmanpaşa'da Nihat Yücel ve Şule Yılmaz'ın ortak olarak açtıkları Ortak Fayda Kafe açıldı. Tecrübelerin paylaşılacağı, yeni projelerin ortaya çıkacağı çalışma kafesi Gümüşsuyu Mahallesi, Kazancı Yokuşu, Teyyareci Ethem Sokak No:6'da açıldı.

 

Genç girişimciler, uzun zamandır  böyle bir projeleri olduğunu, üniversiteden hocaları  Hasan Tahsin Güngörde'den büyük destek gördüklerini ifade ettiler.

 

Kafede  özellikle tasarım ve yeni projeler üretmek isteyen öğrenciler ve üreticilerin buluşması hedefleniyor. Burada fikir alışverişleri, üniversitede öğrenim gören öğrencilerle bilgi ve beceri anlamında paylaşımların yapılacak.

 

Şule Yılmaz ve Nihat Yücel hayllerinin gerçeğe dönüşme sürecini ve Ortak Fayda'nın ne anlama geldiğini şöyle ifade etiler:

"Dostluğumuz 2008 yılında arkalı önlü dört yıl eğitim gördüğümüz lise dönemimize uzanıyor. Lise eğitimimizi aynı sınıfta ardından üniversite eğitimizi de Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Şule İç Mimarlık  ben de Endüstri Ürünleri Tasarımı üzerine tamamladım.

 

Üniversite dönemimizdeki dönemsel proje derslerimizde sıklıkla piyasada tecrübe sahibi kişilere takıldığımız yerleri danışma, tecrübelerinden faydalanma ve farklı üniversiteden benzer bölümlerdeki arkadaşlarla bir araya gelme ihtiyacı hissediyorduk. Bir gün rıhtımda (üniversite kampüsümüzün bahçesi)  birlikte otururken Şule; keşke bir yerimiz olsa, biz dışarıdan işler alsak ama aynı zamanda öğrenciler de gelip bize danışabilse, çayımızı kahvemizi içsek gibi bir düşüncesi olduğundan bahsetti. Ardından o gün biraz üzerinde konuştuk  ve o halde dışarıdan öğrencilik dönemimizde iş almaya başlayalım diye karar aldık.

 

Son sınıfımızda İskoçya’dan bir kafe projesi işi aldık. O sırada ben Amerika’daydım ve on saat zaman farkımıza rağmen Şule ile birlikte güzel bir kafe tasarımına imza attık. Yaptığımız bu iş bizi bu yönde motive eden unsurlardan biri oldu.

 

Mezuniyet öncesi fikrimizi ilk kez 20.12.2016 tarihinde  bölümümüzdeki derslerimizden biri olan İş Yaşamı isimli dersimizi işediğimiz kıymetli hocamız Hasan Tahsin GÜNGÖR’e sunduk.  Kendisi fikrimizi çok beğendi ve kesinlikle bu fikrin üzerinden yapılması gereken fizibilite çalışmalarına dair projemize gönüllü olarak mentörlük desteği verebileceğini söyledi.

 

Mezuniyet sonrası çalışma hayatına dair tecrübe kazanmak adına Şule kendi alanında iki yıl, ben de üniversite dönemimde aktif olarak görev aldığım sivil toplum ve sosyal sorumluluk projelerinden dolayı bir sivil toplum kuruluşunda gençlik çalışanı olarak profesyonel iş hayatında çalıştım.

 

Bu süreçte mesai saatlerimiz haricinde bir araya gelerek mekanımıza dair hedef kitle görüşleri, mekan tasarımı ve fizibilite çalışmaları yaparak her geçen gün fikrimizi somutlaştırma gayretinde olduk.

 

Temmuz ayında hayalimizi gerçeğe dönüştürmek adına zor bir karar vererek çalışmaktan zevk aldığımız kurumlardan ayrıldık. Kısa süreli askerlik görevim sonrası Ekim 2019 da resmi olarak Ortak Fayda isimli sosyal girişimizi kurduk. 

 

Tasarımcı olmanın avantajını yaşayarak tasarımı bize ait olan mekanımızın tüm şantiye süreçlerini de biz yönettik ve iki ay gibi kısa bir sürede tüm kurulum işlemlerimizi tamamlayarak 26 Aralık 2019 tarihinde ailemizin, hocalarımızın, arkadaşlarımızın ve ilgili tüm misafirlerin katılımı ile açılışımızı gerçekleştirdik.

 

Ortak Fayda Nedir?

Tasarım ve sivil toplumu, tasarım öğrencileri ile sektördeki firmaları bir araya getiren; eğitimlerin, söyleşilerin, workshopların ve projelerin yapılacağı; yalnızca mekanı değil, deneyimi paylaşacağımız;  ”birlikte öğrenme, gelişim ve paylaşım” ilkeleri eşliğinde hareket ederek başta tasarım öğrencileri olmak üzere herkese hitap edecek olan bir sosyal girişimdir."

 

Şule YILMAZ- İç Mimar
suleyilmaz@ortakfaydaburada.com 


Nihat YÜCEL – Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
nihatyucel@ortakfaydaburada.com