Yerli ve Milli Projeler TEKNOFEST’te Yoğun İlgi Gördü

Türkiye'nin İlk Havacılık, Uzay Ve Teknoloji Festivali olan Teknofest İstanbul, "Milli Teknoloji Hamlesi" hedefleri doğrultusunda İstanbul Yeni Havalimanı'nda başladı. 12 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmasında, Gaziosmanpaşa Belediyesi Bilgi Evleri’nde robotik kodlama ve yazılım eğitimi alan ortaokul öğrencilerinin sağlık alanında insanlık yararına geliştirdiği projeler de yer aldı. Ayrıca Bilgi Evi öğrencilerinin ROBOGOP ismini verdiği sesli komut sistemiyle çalışan robot ise danslarıyla festivalde renkli görüntüler oluşturdu.

 

Yerli ve milli projelerimizin yoğun ilgi gördüğü festivale Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da katılarak, öğrencilerden projeler hakkında bilgi aldı ve onlara, daha iyisini yapmaları için her imkânı sağlayacağının sözünü verdi. Başkan Usta daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile birlikte festivaldeki diğer projeleri inceledi.

 

TAMAMEN YERLİ VE MİLLİ BİR PROJE “DUYARLI TİTREŞİM PROJESİ”

Festivalde, tamamen yerli ve milli bir proje olan “Duyarlı Titreşim Projesi” hakkında bilgi veren Bilgi Evi öğrencisi Mine Gürkan, “İşitme engelliler için bir proje geliştirdik ve bir bileklik tasarladık. Bu bileklikte LED ışıklar var. Seslerin seviyesine göre o ışıkların rengi de değişiyor. Örneğin dışarıdan az bir ses geldiğinde sarı ışık yanıyor, çok şiddetli bir ses geldiğinde de kırmızı ışık yanıyor. Aynı zamanda bu bileklik, ses geldiğinde kolda titreşim de yapıyor. Böylece telefon çaldığında, SMS geldiğinde sesle olduğu gibi titreşimle de kullanıcıyı bilgilendiriyor. Ayrıca yine bizim geliştirdiğimiz bir mobil uygulama ile bilekliğin hassasiyet ayarı yapılabiliyor. Biz bu projeyi 2 haftada tamamladık. Amacımız, işitme engelli insanları dışarıdaki tehlikelere karşı korumak” dedi.

 

GÖRME ENGELLİLER İÇİN YEPYENİ BİR PROJE: “SİNYALLİ GÖZLER PROJESİ”

Görme engelliler için üretilen Sinyalli Gözler Projesi hakkında da bilgi veren Bilgi Evi öğrencisi, “Bu proje kapsamında üç farklı proje tasarladık. Birinci projemiz; görme engelli vatandaşlarımızın yollardaki sarı şeritli çizgileri bulmaları için geliştirdiğimiz bir proje. Oluşturduğumuz düzenekte, bir renk sensörü kullandık. Bu sensör, sarı rengi gördüğünde ötmeye başlıyor. Yoldaki sarı şeritli işaretler bittiğinde ise, görmediği için ses kesiliyor. Bu sayede görme engelli vatandaşlarımız da sarı şeritli yolları kolaylıkla bulup yürüyebiliyor. İkinci projemiz ise yine görme engelli vatandaşlarımız için tasarladığımız bir dizlik. Bu dizlik, görme engelliler yolda yürürken karşılarına bir duvar ya da herhangi bir engel çıktığında ötmeye başlıyor. Üçüncü ve ana projemiz ise görme engelli vatandaşlarımızın Braille alfabelerine daha kolay erişebilmelerini sağlıyor. Cihaz, içindeki Bluetooth sayesinde telefonla eşleşebiliyor ve Braille alfabesini gördüğünde ötmeye başlıyor. Öttüğünde, görme engelli vatandaşımız Braille alfabesinin bulunduğu yere doğru gidiyor ve nerede olduğunu öğrenmiş oluyor. Biz bu projeleri 6 haftada tamamladık. Amacımız, görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak” dedi.