Yoğurdun Bilinmeyen 5 Faydası

Yoğurdun faydaları söz konusu olduğunda kalsiyum minerali bakımından zengin olması nedeniyle kemik sağlığı için önemli olduğu akla gelir. Ancak yoğurt içinde kalsiyum minerali dışında çeşitli vitaminler yer alır. Ayrıca yoğurt kilo vermeye ve sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı bir besin kaynağıdır. Özellikle de ev yapımı olan yoğurtlar, grip ile soğuk algınlığının yaygın olarak görüldüğü kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli hastalıklara iyi gelen bir sağlık uzmanıdır.

Yoğurdun herkes tarafından bilinmeyen başka yararları da vardır. Vücut için son derece faydalı olan yoğurt yapı taşları ile insanlara şifa dağıtır.

1-Hipertansiyon: Bir kişide kan basıncının normal seviyeden yüksek ise hipertansiyon sorunu ortaya çıkar. Bunun uzun süre düzenlenememesi damar ve kalp hastalıklarına neden olur. Düzenli şekilde yoğurt tüketen bireylerin ise bu hastalığa yakalanma riski yüzde otuz daha azdır.

2-Osteoporoz: İnsanların kemik dokusunda yer alan ve normal olmayan derecede boşluklara neden olan osteoporoz gibi bir hastalığın önlenmesinde ve bu hastalığın tedavisi edilmesinde yoğurt etkili bir besin kaynağıdır. Kemik yoğunluğunun korunması için içinde bulunan kalsiyumdan güç alan yoğurt osteoporoz hastalarına önerilen ilk besin kaynaklarından biridir. Bu hastalıktan korunmak için günde 1000 ila 1300 mg arası kalsiyum alınmalıdır. Yoğurt dışında kalsiyum sağlayan besin kaynakları, beyaz fasulye, kale, yağsız peynir çeşitleri, yağsız süt ve brokolidir.

3- Sindirim: Bağırsaklarda yer alan yani tüketilen gıdaların sindirimde iyi bakteriler azalırsa kabızlık sorunu ortaya çıkar. Bunun nedeni de besinlerin gerektiği gibi parçalanmamasıdır. Ancak yoğurt sindirimde rol oynayan iyi bakterileri barındırır. Bu nedenle kabızlık için etkin bir koruma sağlar. Probiyotik yoğurt tüketimi kabızlık sorunu yaşayan hastalara bu nedenle önerilmektedir.

4-Ülseratif Kolit: Bağışıklık sistemi hastalığı olan ülseratif koliğin kesin bir tedavisi yoktur. Ancak uzun süre devam eden ishal durumlarında kanlı ishal ortaya çıkan bu hastalık yoğurt ile hafifletilebilir. Kişide yer alan iltihabın azalmasına da yoğurt yardımcı olur. Sindirime yardımcı olan yoğurt ishal durumunun normale dönmesinde de etkilidir.

5- Kolon Kanseri: Sindirimi kolaylaştıran yoğurdun bu etkisi sayesinde düzenli yoğurt tüketen kişiler kolon kanserine karşı bir koruma sağlar. Kansere yol açan zarar patojenlerin birikmesine engelleyen yoğurt kolon kanserine karşı koruma sağladığı gibi kanser tedavisinde de kullanılır.