Ziya Doyuran: İş Adamlarımızın Bölgeye Katkısı Büyüktür.

GOPSİAD Başkanı ve Doyuran Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Doyuran, bölgenin iş adamları derneği GOPSİAD'ın çalışmaları, bölgedeki sanayinin durumu ve kentsel dönüşümde yaşanabilecekler üzerine söyleşi gerçekleştirdik.

Başkan Ziya Doyuran'a sorduğumuz sorular ve aldığımız cevaplar şöyle:

Ziya Doyuran kimdir? 

Benim ailem 75 yıl önce Üsküp’ten göçüp Küçükköy’e gelip yerleşmiş. Bende 1966 yılında Küçükköy’de doğdum ve halen bu bölgede ticaret yapmaya devam ediyorum. Gıda, inşaat, ithalat ve ihracat ile sigortacılık işleri yapan Doyuran Şirketler Grubu Yönetim Kurulu başkanıyım. Evliyim ve iki kız çocuğum var

GOPSİAD'da, Ziya Doyuran başkanlığında oluşan yeni yönetim kurulunun yapısı ve bölgedeki kapsama alanı nedir?

Benim GOPSİAD’ın yeni yönetim kurulunu oluştururken en çok dikkat ettiğim belli bir bölge ağırlıklı olmaması ve çeşitli meslek gruplarını temsil eden arkadaşların olması idi. Dolayısıyla şu an yönetim kurulumuzda Sultangazi’de, Habipler’de, Sultançiftliği’nde,Yeşilpınar’da, Küçükköy merkezde, Küçükköy sanayi bölgesinde, Gaziosmanpaşa merkezde, Bereç’te ve Sarıgöl’de iş yapan bölgemizdeki seçkin işadamı ve sanayici arkadaşlarım var.  Dolayısıyla yönetim kurulu olarak geniş bir coğrafya içinde yayılmış olduk ki, bu bölgelerdeki üyelerimize ve potansiyel üye olabilecek arkadaşlara daha kolay ulaşabilelim.

Sektörel olarak ta tekstilci, inşaatçı, inşaat malzemeleri satıcısı, otomotivci, gıdacı, dayanıklı tüketim malzemeleri satıcıları, sağlıkçı, petrolcü gibi değişik sektörlerden de arkadaşlarımız var.

Gerçekleştirdiğiniz projeler ve planladığınız projeleriniz nelerdir?

Öncelikle kendimize belirlediğimiz ilk hedeflerden biri, ilçe belediyelerimiz ve STK’ları ile iyi ilişkiler geliştirerek onlar ile birlikte sosyal projeler içinde bulunmak. Ve bu doğrultuda ilk sosyal projemiz olarak Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin belirlediği, bölgemizdeki yardıma muhtaç ilkokul çağındaki çocuklara dağıtılmak üzere, yönetim olarak ve üyelerimizin de desteği ile 3000 adet kışlık kaban, 3500 adet bot alıp bunların ihtiyaç sahiplerine dağıtılmasını sağladık. Bu güzel hayra vesile oldukları için Sayın Başkanımız Hasan Tahsin Usta’ya ve Gaziosmanpaşa Belediyesi’ndeki bu işe emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca GOPSİAD olarak her ay düzenli olarak eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Geçen ay insan kaynakları sektöründe Türkiye’nin en büyük şirketlerinden olan Secret CV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Okan Tütüncü misafirimiz oldu. Ve konusu ile ilgili üyelerimize çok faydalı olan bir seminer verdi.
Bu ayda ülkemizin önde gelen bankalarından birinin genel müdürünü üyelerimiz ile buluşturacağız ve bankacılık ile ilgili her türlü soruların cevabını arayacağız.
Gelecek ay ise ülkemizin önde gelen şirketlerinin birinde CEO’luk yapan bir kişi yine derneğimizde misafirimiz olacak satış ve pazarlama konusundaki tecrübelerini bizler ile paylaşacak. Bu, yaz dönemine kadar her ay böyle değişik aktiviteler ile devam edecek.

Başkan Ziya Doyuran ile editörümüz Ali Şükrü KARA ropörtaj yaptı.

Dernek üye ve yöneticilerinin iş yerlerindeki istihdam durumu nedir? Bu iş yerlerinde kaç işçi çalışmaktadır? Yaklaşık kaç bin kişi bu işyerleri dolayısıyla hayatını idame ettirmektedir?

Derneğimiz yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerimiz sektörlerinde zirveye ulaşmış çok başarılı sanayici ve iş adamlarından ulaşmaktadır. Derneğimiz aktif üye sayısı şu ana itibarı ile 250 kişiyi geçmiştir. Biz yeni yönetim olarak seçildikten sonra üyelerimizi güncelledik ve yaklaşık 30 kişi yeni üye yaptık. Derneğimiz her geçen gün hızla büyüyor güçleniyor.

Şu an itibari ile üyelerimizdeki çalışan sayısını tespit etmeye Cebeci (Elma Bahçesi) ve Validesuyu dediğimiz sanayi bölgesinden başladık sadece bu bölgede ulaşabildiğimiz yerlerdeki çalışan sayısı 11.000 kişiyi buldu. Bölgeyi tam olarak taramamız bittiğinde bu sayının 20.000 kişiyi bulacağını tahmin ediyorum. Bu sayıyı her bir ailenin dört kişi olduğunu kabul edersek sadece sanayi bölgesinde yaklaşık 80.000 kişi bu bölgedeki yatırımcı olan sanayici ve işadamlarımız sayesinde hayatlarını idame ettiriyorlar.

Bu iş yerlerinin ilçe ve ülke ekonomisine katkıları nelerdir?

Bu iş yerlerin en başta ilçe ekonomisine katkısı tartışılmaz çok önemlidir. Size sadece benim şirketlerimden örnek verecek olursam; şirketlerimize ait araçlar bu bölgedeki sanayi sitesinde tamir oluyor, lastiğini, aküsünü, benzinini, mazotunu buradaki esnaftan alıyor. Personelinin yemeği, ekmeği, suyu bu bölgedeki üreticilerden geliyor. Sadece direk olarak yanımızda çalıştırdığımız personelimiz dışında, endirek olarak aldığımız hizmetleri sağlayanları hesaba kattığınızda ilçeye yaptığımız katkılar tartışmasız çok büyük boyutlara varıyor. İlçemizde ülke çapında marka olmuş çok önemli sanayicilerimiz var. Bunları da hesaba koyarsak sanayici ve işadamlarımızın ödedikleri vergiler ve istihdamın ne kadar büyük katkı sağladığı ortadadır.

Bölgedeki kentsel dönüşüm sanayiyi, çalışanları, ekonomiyi nüfusu nasıl etkiler?

Bu henüz cevabını tam olarak veremediğimiz bir konu. Çünkü halen hiç bir şey net değil. Bazı bölgelerin riskli alan ilan edildiğini kentsel dönüşümde olduğunu biliyoruz ama şu ana kadar sanayi bölgesinde hiç bir mülk sahibine yapılmış bir tebligat yok. Nasıl dönüşecek, hak sahiplerine ne verilecek belli değil. Sadece Cebeci ve Valide Suyu sanayi bölgesinde 350.000 m2 arsa, 800.000 m2 kapalı alanın yıkılıp dönüştürülmesi planlanıyor. Bu rakamlar işin ne kadar büyük boyutlu olduğunu da gösteriyor.

Belediye Başkanımız Sayın HasanTahsin Usta ile sürekli irtibat halindeyiz. Devamlı bilgi alışverişi yapıyoruz. Başkanımız ve başkan yardımcısı Sayın Ahmet Bülbül Bey geçen ay derneğimizi ziyaret etti ve yönetim kurulu toplantımıza katıldı. Kentsel dönüşüm ile ilgilide çok detaylı bilgiler verdiler. Bu konuda en büyük tesellimiz başkanımızın konuya çok hakim olması, çok samimi ve iyi niyetli yaklaşması, üyelerimizin mağdur olmadan sorunun çözüleceğine dair gösterdiği yaklaşımlarıdır. Bizde dernek olarak elimizden gelen desteği vermeye hazır olduğumuzu kendilerine ifade ettik.

Ancak iş yerleri kentsel dönüşüm bölgesinde kalan sanayicimizin tüccarımızın nereye gidebileceği ne zaman gideceği henüz belli değil. Şu an sanayicimize bir yer gösterilemiyor. Yakın ilçelerde de uygun yer yok. Buralarda çalışan on binlerce insanda ne yapacak belli değil. Daha öncede bahsettiğim, sadece direk çalışan değil endirek olarak bölgedeki iş sağlayıcılarda bu işten nasıl etkilenecek göreceğiz.

Kentsel dönüşümde konut bölgelerini değiştirmek çok kolaydır. Dönüşümü yapacağınız bölgedeki insanlar evlerini başka bir yere taşır dönüşümü yapan müteahhitten taşınma parası ve kira yardımı da alırlar. İnşaatı bitip yeni evini teslim alınca da tekrar gelip evine yerleşir, hadise tamamlanır ama sanayideki durum böyle değil. Sadece küçük çaplı bir tesisin makinelerini söküp taşımak dahi yüz binlerce dolara mal oluyor. Önce fabrikanızı taşıyacağınız bir yer bulacaksınız burayı kiralayacaksınız veya yeni bir yer satın alıp inşaat yapacaksınız.

Daha sonra gittiğiniz yerin şehre yakınlığı önemli. Her üretim tesisinde yüzlerce insan çalışıyor. Bu çalışanları ne yapacaksınız işten çıkarsanız. Tazminatları sanayicimiz için çok büyük rakamlar teşkil ediyor. Taşındığı yere götürülse bu işçilerin servis ile taşınması da ayrıca çok büyük bir maliyet getirecek. Durumu iyi olanlar belki bunların altından kalkabilir ama konuştuğumuz sanayicilerimizin büyük bir kısmı ekonomik olarak rahat değiller, inşallah temennim odur ki bu işler çok az hasar ile atlatılabilsin.

Tabi ki bölgelerdeki bu yapılar yıkılıp yerine yeni yapılar yapıldıkça buralarda da bölgemizin insanına yeni iş alanları yeni iş sahaları açılacak. Gaziosmanpaşamız gelişecek güzelleşecek ama ben GOPSİAD başkanı olarak şu an üyelerimizin ne yapacağına, bu işlerin nasıl çözülebileceğine odaklanmış durumdayım.