Sultangazi’de Çanakkale Ruhu

Sultangazi Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılını sempozyum, sergi, tiyatro, konser ve birçok etkinlikle kutluyor. Sempozyumla başlayan programa katılan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın, bu medeniyeti yok edemeyeceksiniz, Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz” dedi.

Çanakkale, yokluklar içindeki bir milletin çağın en güçlü devlet ve silahlarına topyekün direnişinin gerçek bir destanıdır. Bu destan aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerini atmıştır. Sultangazi Belediyesi de Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümünde düzenlediği etkinliklerle Çanakkale ruhunu Sultangazi’ye taşıdı.
Sultangazi Belediyesi Nikah Salonları’nda düzenlenen “100. Yılında Çanakkale” sempozyumu ve etkinliklerin açılış törenine Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Libya İstanbul konsolosu Abdelftah A. M. İmhamed, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan ile sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Sempozyum Başkanı Dr. Coşkun Yılmaz’ın konuşmasıyla başladı. Çanakkale zaferinin sıradan bir olay olmadığını ifade eden Yılmaz, “ Çanakkale, kendi çıkarları doğrultusunda dünyayı şekillendirmeye çalışan güçlere karşı kazanılan bir savaştır” dedi. Çanakkale Savaşı’nı kazanan ruhu, gelecek kuşaklara anlatmanın önemine vurgu yapan Yılmaz, bu savaşta yaşanılan olaylar hakkında bilgi verdi.

"ÇANAKKALE RUHU HEP CANLI KALMALI"
Sağlık Bakan Müeezinoğlu ise konuşmasında Çanakkale Zafer’inde yaşanan ruhun hep canlı tutulması gerektiğini söyledi. ”İstanbul’un fethinden neredeyse 100 yıl önce ortaya çıkan bir medeniyet anlayışını, ruhunu ondan sonraki yıllarda geniş bir coğrafyaya güçlü bir medeniyet olarak yansıttık” diyen Bakan Müezzinoğlu, bugün insanlığın hala o medeniyetin yokluğunun acılarını çektiğine vurgu yaptı.
Bakan Müezzinoğlu, “Bugün insanlık o medeniyetin değerlerinin yokluğunu, her gün on binlerce insanın katledildiği savaşları, zulümleri, haksızlıkları yaşıyor. Bu nedenle o medeniyet ruhunu, Çanakkale Zaferi’nin 100’üncü yıl dönümünde yeniden anlamaya, onu bütün boyutlarıyla anlatmaya ve hissetmeye ihtiyacımız var” dedi.
Çanakkale’nin geçilmez ve geçilemeyecek olduğunu sözlerine ekleyen Müezzinoğlu, ”Çanakkale geçilmezdir. Ne yaparsanız yapın, Hangi senaryoyu oynarsanız oynayın, bu medeniyeti yok edemeyeceksiniz . Çanakkale’yi geçemeyeceksiniz” ifadelerini kullandı.

HER AİLE BİR ÇANAKKALE YETİMİDİR
Programda konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Çanakkale’nin nesilden nesile intikal eden bir şeref madalyası olduğunu söyledi.
Çanakkale’de kahramanlık destanının yazıldığını kaydeden Başkan Altunay, “Çanakkale Zaferi vatan, millet, bayrak, din ve devlet uğruna göğsünü siper eden ve bir gül bahçesine girercesine şahadet şerbeti içen şehitlerimiz ile onların silah arkadaşları gazilerimizin kahramanlık destanıdır. Bugün Anadolu’nun tüten her evin kutsi hatırasında bir Çanakkale şehidinin olduğu muhakkaktır. Her aile bir Çanakkale yetimidir. Bu hal, nesilden nesile intikal eden bir şeref madalyasıdır” dedi.
Başkan Altunay, Çanakkale Savaşı’nın Türk milletinin yeniden uyanışına ve bir millet olarak dünya sahnesinde yeniden yükselişine de zemin hazırladığını söyledi. Başkan Altunay, “250 bin şehidimizin ruhunun şad olması, bugünkü gençliğimizin Çanakkale ruhuyla bezenmesiyle mümkündür. Övgülerin en güzeline layık olan Çanakkale Şehitleri asla unutulmayacak, milletimizin kalbinde ebedi yaşayacaklardır” ifadesini kullandı.
Sempozyumda Divan şiirinin günümüzün önemli temsilcilerinden olan Prof. Dr. İskender Pala, ‘Şehadet ve Şehit ‘ başlıklı sunum yaptı. Program sonrası Müezzinoğlu ve Başkan Altunay tarafından sempozyuma konuşmacı olarak katılan Dr. Coşkun Yılmaz ve Prof. Dr. İskender Pala’ya plaket takdim edildi.

SULTANGAZİLİLERDEN YOĞUN İLGİ
Sempozyum öncesi Sağlık Bakan Mehmet Müezzinoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri Savaş galerisini ve Çanakkale Zaferi’nden geriye kalanlardan oluşturulan gezici müzeyi gezdi.
“100. yılında Çanakkale” etkinliklerine Sultangazililer büyük ilgi gösterdi. 13-27 Mart tarihleri arasında sürecek etkinlikler kapsamında, sempozyum, sergi, konser, tiyatro, sinema, mevlid-i şerif ve Çanakkale’ye gezi programları yer alıyor.