AKP ve CHP arasındaki koalisyon görüşmesinde yeni formül

18 veya 24 ay süreli ‘reform hükümeti’ seçeneği de sunuldu.

CHP, koalisyon görüşmelerinin detaylarını MYK’da masaya yatırdı. Uzlaşma dili kullanıldığı ve AK Parti’ye 4 yıllık restorasyon hükümeti önerildiği belirtildi.

Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu ile CHP Ge­nel Baş­ka­nı Ke­mal Kı­lıç­da­roğ­lu ara­sın­da ya­rın ya­pı­la­cak iki­li gö­rüş­me ile AK Par­ti ve CHP ara­sın­da­ki koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri de­vam ede­cek.

CHP gö­rüş­me­ler­de, po­li­ti­ka baş­lık­la­rı­na iliş­kin AK Par­ti­’ye su­nu­lan çö­züm öne­ri­le­rin­de, iti­raz ge­rek­çe­si bı­rak­ma­dı. AK Par­ti­’nin bek­len­ti­si; ‘dış po­li­ti­ka, te­rör­le mü­ca­de­le ve eği­ti­m’ gi­bi te­mel baş­lık­lar­da ‘gi­de­ri­le­mez uyuş­maz­lık­la­r’ ya­şan­ma­sı idi. An­cak CHP, bu baş­lık­lar­da da ‘uz­laş­ma di­li­’ ile gö­rüş­me­le­ri yü­rüt­tü.

PRA­TİK­TE OL­MAZ

An­cak AK Par­ti­’de, CHP’­nin ‘söy­le­min­de­ki is­tek­li­lik ve olum­lu ha­va­nı­n’, ola­sı koa­lis­yon hü­kü­me­tin­de pra­tik­te ya­şa­na­ma­ya­ca­ğı gö­rü­şü oluş­tu. AK Par­ti, ‘par­ti ta­ban­la­rın­da­ki fark­lı has­sa­si­yet­le­ri­n’de hü­kü­met ça­lış­ma­la­rı­nı olum­suz et­ki­le­ye­ce­ği gö­rü­şün­de. Kı­lıç­da­roğ­lu, dün Mer­kez Yö­ne­tim Ku­ru­lu­’nu (MYK) top­la­ya­rak, koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri­ni de­ğer­len­dir­di. MYK’­ya, koa­lis­yon he­yet ile CHP yö­ne­ti­mi de ka­tıl­dı. CHP li­de­ri, ön­ce­lik­li he­def­le­ri­nin ‘ya­pı­sal re­form­la­rı ha­ya­ta ge­çi­re­cek 4 yıl­lık ge­niş ta­ban­lı res­to­ras­yon hü­kü­me­ti­’ ol­du­ğu­nu, bu­nu gö­rüş­me­ler­de hem AK Par­ti he­ye­ti­ne hem Da­vu­toğ­lu­’na ilet­tik­le­ri­ni ak­tar­dı. Kı­lıç­da­roğ­lu, ‘4 yıl sü­re­li res­to­ras­yon hü­kü­me­ti­’ se­çe­ne­ği dı­şın­da; AK Par­ti­’ye ‘18 ve­ya 24 ay sü­re­li re­form hü­kü­me­ti­’ se­çe­nek­le­ri­nin su­nul­du­ğu­nu da an­lat­tı.

MYK’­da, AK Par­ti­’nin, MHP’­nin de ta­ba­nı­nı oluş­tu­ran mu­ha­fa­za­kar seç­me­ni et­ki­le­me­ye yö­ne­lik ha­re­ket et­ti­ği, ay­rı­ca CHP ta­ba­nın­da ra­hat­sız­lık oluş­tu­ru­la­rak, par­ti ta­ba­nı ile CHP yö­ne­ti­mi ara­sın­da ay­rış­ma he­def­len­di­ği de ko­nu­şul­du. MYK, ‘reform odaklı ve 4 yıllık koalisyon hükümeti kurulması için’ de Kılıçdaroğlu’na tam yetki verdi.

ERDOĞAN: 45 GÜNLÜK SÜREYİ ESNETEMEM

Erdoğan: 45 günlük süreyi esnetemem Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hükümet kurmak için verilen 45 günlük süreyi esnetmeyi düşünür müsünüz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Benim 45 günün dışına taşan bir esnetme yetkim yok. "

DAVUTOĞLU: PERŞEMBE AÇIKLAMA OLMAYABİLİR

Davutoğlu: Perşembe açıklama olmayabilir Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu'yla perşembe günü yapacağı koalisyon görüşmesiyle ilgili olarak, “Perşembe günü tarihi bir açıklama olacak diye beklememek lazım, perşembe günü durum netleşir'' dedi.

İMAM HATİPLER KAPATILMAYACAK

MYK’da, CHP’nin ‘masada ileri sürdüğü şartlar’ olarak dün bazı medya organlarında yer alan iddialara tepki gösterildi. CHP’nin ‘imam hatipleri kapatma ve zorunlu din derslerinin kaldırılmasını’ istediği yönündeki bu haberlerin gerçekle ilgisinin olmadığı vurgulandı.
Olası erken seçime yönelik CHP ile ilgili olumsuz algı yaratılmak istendiğine dikkat çekildi. CHP ile koalisyon olmaması için; AK Parti kanadından gerekçe oluşturulmak istendiği görüşü dile getirildi.

ALTERNATİF MODEL ÖNERİLERİ

MYK’da, heyet görüşmelerinde CHP’nin eğitim sistemi ile ilgili 1+8+4 modelinin yanı sıra 1+5+3+4 gibi çeşitli alternatif modeller önerdiği, bu modelin imam hatiplerin orta kısımlarını kapatma anlamına gelmediğine işaret edildi. Zorunlu din dersleri konusunda ise inanç özgürlüğü kapsamında Alevi yurttaşların seçmeli ders taleplerinin dile getirildiği aktarıldı.

MİLLETVEKİLLERİ ANKARA’YA ÇAĞRILDI

CHP lideri, bugün milletvekilleri ile Genel Merkez’de kapalı grup toplantısında bir araya gelecek. CHP lideri vekillere, koalisyon görüşmeleri ile ilgili bilgi verecek, milletvekillerinin görüşlerini soracak ayrıca erken seçime hazırlık talimatı verecek.

Ezelhan ÜSTÜNKAYA- BUGÜN GAZETESİ