Piyasalarda Dolar Uyarısı...

İçeride terör ile siyasi ve ekonomik belirsizliğin kırılgan hale getirdiği TL, ABD ve Çin ekonomisinden gelen haberlerle hızla değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar, Türkiye piyasalarında ilk kez 3 TL'yi gördü ve 3,0085 TL'ye kadar çıkarak tarihi rekorunu kırdı. ABD'den gelen iyi istihdam verileri doların rekor kırmasına neden oldu.

ABD verisi etkiledi
ABD'de tarım dışı istihdamın ağustos ayında 173 bin kişi artarak beklentilerin altında büyümesi Fed'in bu ay faiz artırma beklentilerini canlandırdı. ABD’de işsizlik oranı yüzde 5.1 ile yedi buçuk yılın en düşük seviyelerine geriledi ve maaşlar artış kaydetti.

ABD istihdam verisinin ardından yükselen kur 20 Ağustos'tan sonra ilk kez 3 liranın üzerine çıktı. Veri öncesi 2,9770 olan dolar 3,0085'e kadar yükseldi. Dolar 20 Ağustos'ta 3,0020 lira ile rekor kırmıştı.

Borsa düştü
Doların TL karşısındaki hızlı artış euroda da yaşandı. Euro, TL karşısında 4 kuruş değer kazanarak 3,3450 lira seviyesine kadar çıktı. Kurdaki hızlı artış borsaya satış olarak yansıdı. Borsa İstanbul dün yüzde 1,42 oranında değer kaybederek 72 bin 950 puana geriledi.

Güçlenmeye devam edecek
Washington’daki Commonwealth Foreign Exchange baş piyasa analisti Ömer Esiner “Doların güçleneceğine dair görünüm varlığını koruyor. Bu durum önümüzdeki birkaç hafta için dolar alımının sürmesine zemin hazırlıyor” diye konuştu.

Yeni rekorlar gelecek
ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ABD’nin iyiye gittiğini gösteren ekonomik verilerin, Türkiye’nin içinde bulunduğu olumsuz konjonktür nedeniyle sermaye akışlarının yönü açısından ekstra etkiye sebep olduğunu belirtti. Erkan, “Fed faiz artışının yakın olduğu algısını kuvvetlendirecek her türlü veri iç gündemdeki olumsuzluğa katkıda bulunarak kuru daha yukarılara götürüyor. Bu da kurda yeni rekorlar demek” dedi.

Enflasyonu dolar ve et uçurdu
Merkez Bankası, ağustos ayı enflasyonunu değerlendirdi. Ağustos ayında tüketici fiyatları yüzde 0,40 oranında artmış ve yıllık tüketici enflasyonu yüzde 7,14’e yükseldi. Bu dönemde tüketici fiyatları üzerinde Türk Lirası’ndaki birikimli değer kaybının etkileri izlendi. Merkez’in açıklamasında, “Taze meyve ve sebze fiyatlarında son aylarda gözlenen düzeltme eğilimi kesintiye uğrarken kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesi gıda ve yemek hizmetleri fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti” denildi.

‘Çekirdek’te tehlike var
Bu dönemde temel mal ve hizmet gruplarında yıllık enflasyonun yükseldiği ifade edilen açıklamada çekirdek enflasyon göstergelerinin bir miktar arttığı vurgulandı. Mevsimsellikten arındırılmış göstergelerin ise enflasyonun ana eğiliminin yavaşlamakla birlikte yüksek seyrini sürdürdüğüne işaret ettiği kaydedildi.

BUGÜN GAZETESİ