ESER'de Kekemelik Eğitimleri Başladı

Kontenjanın iki katı üzerinde müracaat yapıldığı ESER'de gerçekleşen eğitimden 5- 55 yaş arası bütün Eyüplü vatandaşlar faydalanabiliyor.

Kontenjanın iki katı üzerinde başvurunun yapıldığı Eyüp Belediyesi ESER'de verilen Kekemelik Kursu 150 öğrenciyle 3 Ekim Salı günü eğitimlerine başladı. Kekemelik eğitimleri, İletişim Koordinatörü İsrafil Hancı, Psikolog Zehra Pehlivan, Psikolog Fadime Erdoğan ve Konuşma Uzmanı Kübra Enes tarafından veriliyor. Şimdiye kadar 15 bin öğrenci üzerinde yaptığı çalışmalarda başarı oranının yüzde 99 olduğunu kaydeden İletişim Koordinatörü İsrafil Hancı, ESER'de verilecek olan eğitimin 5 ay süreceğini söyledi.

Gerçekleştirilen bu projeyle konuşma zorluğu çeken vatandaşların eğitimlerini bitirdikten sonra istediği her alanda başarı kaydedeceklerini belirten Hancı, konuşma problemi yaşamanın diğer bütün bedensel zorluklardan daha önemli görüldüğünü ifade etti. İsrafil Hancı, "İstedikleri zaman adını ve soyadını rahat bir şekilde söyleyemeyen, münibüse veya otobüse bindikleri zaman inecekleri durağı söyleyemediği için sonraki duraklarda inen arkadaşlaırmız var. Kendilerine hedef ve amaçlar koyamıyorlar. Savcı, avukat, öğretmen, yönetici, mühendis, iş adamı veya herhangi bir meslek grubuna giremeyip plan ve program yapamıyorlar. Konuşma problemi yaşayan insanlarımızın çoğu kendilerini hasta gibi hissediyor. Biz verdiğimiz eğitimle bunun yanlış bir anlayış olduğunu söylüyoruz. Kekeme hastadır, engellidir gibi yapıştırılan etiketleri bir kenara koyup bir farkındalık oluşturuyoruz ." dedi.

ÜÇ HAFTADA AKICI KONUŞMAYA KAVUŞUYORLAR
Programlarını "Yanlış Alışkanlıklar, Diyafram Nefesleri ve Özgüven Problemleri" olarak 3 temel ayak üzerinden yürütüldüğünü söyleyen Hancı konuşmasına şöyle devam etti:

"Öncelikle kişisel çalışmalar kapsamında teke tek olarak üç haftalık bir çalışma yapıyoruz. Her gün devam eden 2 saatlik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimizi, yüzde 70 kişisel, yüzde 30 ise grup çalışmalarına dahil ediyoruz. Üç haftada akıcı bir konuşma olanağına kavuşuyorlar. İki ay daha takip ediyoruz öğrencilerimizi. Üç ay sonunda benim gibi akıcı ve etkili bir konuşma diline sahip oluyorlar. Üç ayda bir 50 öğrenci alıp, kalan 2 ay boyunca da herkese takip ve kontrol sistemi uygulaması yapıyoruz.

DUDAK VE DİL TEMBELLİĞİNİ ÇÖZÜYORUZ
Konuşma zorlukları genel olarak korkular, ani şoklar, yaşanan hastalık ve tramvalardan kaynaklanıyor. Buna tanım olarak psikolojik sebeplerle ortaya çıkan aksaklıklar diyoruz. Bu sorunlar bazen fiziksel problemler doğuruyor. Yaşanan şok ve korkular insanları yanlış konuşma alışkanlığı ve yanlış harf konumlandırma alışkanlığına sürüklediğinden farkındalık ve özgüven tekniğini üzerinde yoğunlaşıyoruz. Mesala A’ harfinin söylenme sırasında ağzın açılması, dilin arkaya ve aşağıya doğru inmesi gerekirken dil dışarı doğru çıkıyor. ‘E’ harfinde ise dil aşağıya doğru gidip ağzın açılması gerekirken genelde dışarıda oluyor. Yani dudak ve dil tembelliğini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Diğer önemli mesele ise konuşma düzeninin bozulmasından kaynaklanan nefes bozukluğu. Nefesin bozulması insanı panik ya da endişeye sevkettiği için doğru nefes alıp verme egzersizleri yapıyoruz. Böylece diyafram nefesini normal akışına çekip büyük bir ilerleme sağlamış oluyoruz.

ÖZGÜVEN YÜKSELTME EĞİTİMİ DE VERİYORUZ
Konuşma bozukluklaırnı kekemelik, artikülasyon(harf bozukluğu), tutukluk, hızlı konuşma olmak üzere 4 ana grupta ele alıyoruz ve eğitimlerimizi bu tespitlere göre veriyoruz. Konuşma sorunu olan öğrencileri sadece konuşturabilme beceresi yeterli olmuyor. Eğer özgüven kazanamamışsa topluluk önündeki konuşmalarında tutuklukları devam ediyor. Bu sebeple biz konsept içerisinde yaptığımız Farkına Var, Etkili İletişim ve Psikoloji eğitimlerinde özgüven yükseltme eğitimi de veriyoruz."