Riskli Binalar Tespit Edilsin Çağrısı!

Gaziosmanpaşa Belediyesi'nin bazı bilgilendirmelerinde bulunduğu duyurusu şöyle:

 

"İlimizde 26.09.2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğünde ki, yakın zamanda meydana gelen 4.5 büyüklüğünde Manisa ve bilhassa 6.8 büyüklüğünde Elazığ depremleri sonucundailçemiz yapı stokunun iyi durumda olmadığıtespit edilmiştir. Bilhassa 1999 Marmara depreminden önce yapılan binalarda kolon ve kirişlerde korozyona bağlı dökülme ve çatlamaların olduğu, beton dayanımının yeterli olmadığı, beton kesitlerinin ve demir donatı sayılarının yetersiz olduğu gözlenmiştir.

 

Bu nedenle 6306 sayılı ‘’ Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ‘’ kapsamında Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği lisanslı büro ve lisanslı yapı denetim firmaları tarafından teknik alet ile beton ve demirin laboratuvar ortamında testlerinin ve yapının statik performans analizinin yapılarak ‘’Riskli Yapı’’ tespit çalışmalarının acilen yapılması gerekmektedir.

 

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hak sahiplerine 18 ay kira yardımı yapılmaktadır, ya da bina yapımı için kredi alınması durumunda faizin yarısı Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. Ayrıca, ruhsat sürecinde de muafiyetler bulunmaktadır.

 

Gaziosmanpaşa Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Alanları dışında ‘’Riskli Yapı’’ şeklinde ki dönüşüm uygulamasını kolaylaştırmak maksadıyla ‘’Ada Bazlı’’ yapılaşma planlamasını yürürlüğe koymuş 800 m2üzeri tevhidile yapılaşma adasına kadar toplulaştırılarak oluşan yeni parsellere ‘’imar artışı’’ vererek cazip hale getirmiştir.

 

Sonuç olarak; deprem kuşağında bulunan ülkemizde ve özellikle beklenen İstanbul depreminin can ve mal kaybını en aza indirmek için devlet, belediye ve siz halkımız ile beraber risksiz bir hayat ve Gaziosmanpaşa için ivedi olarak 6306 sayılı yasa kapsamında seferberliğe davet ediyoruz."