Sağlıklı Ve Hijyenik İşletmelere ‘Yeşil Flama’ Belgesi Verildi

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin vatandaşların sağlığını korumak ve işletmelerin hijyen standardını yükseltmek amacıyla başlattığı ‘Yeşil Flama’ projesi kapsamında başarılı bulunan işletmelere teşekkür belgeleri düzenlenen 4. Geleneksel Esnaf Toplantısı’nda verildi. Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen yemekli programa Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Kaymakam Yaşar Karadeniz, Küçükköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Kaya, YTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç ve işletme sahipleri katıldı.

Programda bir konuşma yapan Başkan Usta, “Biz ilçemizdeki esnaflarımızla zaman zaman düzenlediğimiz toplantılarla biraraya gelerek sorunlarını, istek ve taleplerini konuşuyoruz. Bugün de özellikle gıda işletmelerimizde hijyen ve sağlık anlayışını geliştirmeye yönelik bir toplantı düzenledik. Hem halkımız hem de bizler için en önemli şeylerden biri hijyen ve sağlıklı gıda ürünleri. Hiç kimse sağlıklı olmayan, kaliteli olmayan, hijyenik olmayan bir ürünü almak istemez. Biz de ilçemizdeki fırın ve pastane gibi işletmeleri denetleyerek onların hijyen, temizlik ve sağlık koşullarını uymalarını sağladık. Bu denetimlerimizi onları cezalandırmak için değil, daha iyi bir duruma getirmek, iyileştirmek için yaptık. Yine bu amaçla okul kantinlerimizi de denetliyoruz. Gıda ve sağlık birarada düşünülmeli. Hedefimiz en kaliteli, sağlıklı, hijyenik ve taze ürünü halkımızla buluşturabilmek. Bu işi uzun yıllar başarıyla gerçekleştiren işletmelerimizi ön plana çıkarmak, esnafımızın takdire şayan olduğunu göstermek amacıyla da Yeşil Flama uygulamasını yaptık. Ruhsat belgesi yerine geçmeyen Yeşil Flama belgesiyle insan sağlığına önem veren işletmelerimizin halkımız tarafından daha iyi tanınmasını sağlayacağız” dedi. 


Programda daha sonra YTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Sağdıç tarafından işletme sahiplerine yönelik olarak hijyenik ve sağlıklı üretim aşamaları hakkında bilgi verildi. Programın sonunda ise ‘Yeşil Flama’ almaya hak kazanan 6 işletmenin sahiplerine belgeleri verildi ve birer önlük ile bone hediye edildi.

YEŞİL FLAMA UYGULAMASI NEDİR?           

İlçe sınırları içinde gıda maddeleri imalatı ya da satışı yapan, çalışma ortamlarının hijyenik ve teknik şartlarının üst seviyede olmasına, insan sağlığına önem verip nitelikli ve temiz olmasına dikkat eden işletmelere Gaziosmanpaşa Belediyesi’nce ‘Yeşil Flama’ adı altında bir teşekkür belgesi veriliyor. Uygulama ilçede bulunan fırın, pastane, lokanta, okul kantini, restoran, otel, market, kasap, büfe, şarküteri gibi gıda satış yerleri ile üretim (gıdaların ham maddeden başlayarak; depolama, tasnif, işleme, değerlendirme, dayanıklı hâle getirme, ambalâjlama gibi)  yapan işletmeleri kapsıyor. Bu işletmelerin Yeşil Flama alabilmesi için ilk olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatının olması, İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden İşletme Kayıt/Onay Belgesi almış olması ve işyerleri için belirlenen hijyenik ve teknik şartların sağlanmış olması gerekiyor.