Trakya’da 11 Köy Taşınabilir!

Linyit Kömür Sondajı için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmesinin ardından 7 köy muhtarı tarafından açılan davada keşif ve bilirkişi incelemesi kararı verilmesi üzerine 6 Eylül’de Vize’de keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi.

Keşif ve Bilirkişi incelemesi öncesinde Köy Muhtarlıklarınca alınan karar gereği Prof. Dr. Doğanay Tolunay’ın uzman olarak dinlenilmesi ve Prof. Dr. Tolunay tarafından hazırlanan raporun dava dosyasında yer alması talebi davacı muhtarların vekili Av. Ozan Topuz tarafından mahkeme heyetine sunuldu.

 

‘HİÇBİR KURUMDAN GÖRÜŞ ALINMADI’

Prof. Dr. Tolunay, tarım, orman ve su kaynakları bölgesindeki proje alanı ile ilgili hiçbir kurumdan görüş alınmadığını, ayrıca proje alanının önemli bir kısmının şahıslara ait tarım arazileri olduğunu dile getirdi.

Tolunay, tarım, orman ve mera alanlarını, arıcılık ve hayvancılığı, yerüstü ve yer altı sularını, flora ve faunayı etkileyecek, hava kalitesini bozacak dava konusu proje için gerekli izinler ve görüşler alınmadan PTD hazırlandığını belirtti.

 

‘11 KÖY TAŞINMAK ZORUNDA KALABİLİR’

Tolunay’ın sunduğu dosyada, proje alanında kalan 11 köyün bu durumdan olumsuz etkileneceği, şahıslara ait arazilerin ‘kamulaştırılması’nın gündeme geleceği, belki de 11 köyün tamamen taşınmak zorunda kalacağı belirtildi.

Tolunay ayrıca, 11 köyün geleceğini ilgilendiren, mutlak korunması gereken 1. ve 2. sınıf tarım alanlarının bulunduğu bir alanda başlayacak sondaj faaliyetinin, termik santral kurulması ve bu termik santralin baca gazları ile Ergene Ovasının kirlenmesine, yer altı su seviyelerinin azalmasına yol açabileceğini ve tüm Trakya ile tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek bir sürecin ilk adımı olacağını söyledi.

 

‘YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ’

Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi Başkanı Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem de; ‘Trakya Platformu ve Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi olarak bölgemizde yaşanan ve yaşanacak olan her türlü faaliyeti yakından takip etmeye, Bölge halkını bilgilendirmeye, davalara müdahil olmaya, bölgede yaşayanlara her şart ve koşulda bilimsel ve hukuksal destek vermeye devam edeceğiz’ dedi.

 

Haber: Çınar Türkmen / Görünüm