Tarihi Kentler Birliğinden Eyüp Belediyesine anlamlı ödül
Tarihi Kentler Birliğinden Eyüp Belediyesine anlamlı ödül
Eyüp Belediyesi Türkiye 2ncisi oldu. Kamuoyunda Türkiye'nin en ciddi yerel yönetimler ödülü olarak kabul edilen Tarihi Kentler Birliğinin 14 yıldır düzenlediği Özendirme Yarışmasının sonuçları, Antalyada düzenlenecek ödül töreni ile açıklanıyor.
Eyüp Belediyesi’nin Zal Mahmut Paşa Camii restorasyon projesi ile 2.’lik kazandığı yarışmanın sonuçları her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya YAPEX Restorasyon Fuarı açıklanıyor. ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtımın işbirliğinde, Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen yarışma, Türkiye’nin en saygın akademisyen ve uygulayıcılarının jüri üyeliğinde düzenlenen yarışmanın Bilim Kurulu Başkanlığını ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen yapıyor.
Belediyecilikte özgün projelerin desteklenmesi ve yapılan çalışmaların tüm belediyelere örnek olacak şekilde tanıtılarak yaygınlaştırılması amacıyla gerçekleştirilen yarışmaya bu yıl 132 belediye toplam 251 proje ile başvurdu. Tarihi Kentler Birliği’nin 14 yıldır düzenlediği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasının ödül töreni. 19 Kasım’da yapılacak olan Özendirme Yarışması Ödül Töreni çok sayıda davetliyi de ağırlayacak.
BAŞKAN REMZİ AYDIN: ÇOK TİTİZ BİR ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Eyüp Belediyesi de gerçekleştirdiği Zal Mahmut Paşa Camii restorasyon projesi ile 2’nciliğe layık görülürken, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Belediyemizin yaptığı farklı ve önemli çalışmalardan bir tanesiydi bu restorasyon çalışması. Çok titiz bir çalışma gerçekleştirildi. Restorasyon sonrasında insan sirkülasyonu ve kent-ilçe turizmine katkı noktaları düşünülerek tasarlanan çalışmada, cami ve külliyenin mimari yapısı ve merkezi konumu da korundu. Bu alacağımız ödül de yaptığımız bu çalışmanın güzel bir takdiri olarak düşünüyorum. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ZAL MAHMUT PAŞA CAMİİ RESTORASYON AŞAMASI
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde en güzel camii diye bahsettiği tarihi ve manevi yapı, Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Zal Mahmut Paşa ve 2.Selim’in kızı Şah Sultan tarafından 1577 yılında Mimar Sinan’a yaptırılmıştı. Mimar Sinan’ın arazi kullanımı ve yerleşim planındaki ustalığın eseri olan tarihi yapı 1240’da 2.Mahmud ve 1690 yılında da vakıflar tarafından kapsamlı olarak restore edilmiş fakat büyük ölçüde beton kullanılmasından dolayı camiye çok fazla yük yüklenmişti. Fazla beton yükünden arındırılıp söve kireciyle yenilenen Camii’nin bazı bölgelerinde aslına uygun olarak yeniden düzenlemeler yapıldı. Temel ile zemin arsındaki yüksekliği, çevresindeki çapraz giden yollara göre düzenlenmesi, külliye, hazire ve türbesiyle iki caddeye açılan kapıları sayesinde döneminin en nadide yapılarından biri olan Zal Mahmut Paşa Camii Osmanlı şehircilik anlayışının sürdürülmesi açısından örnek çalışmalardan biri. Çalışmada kubbe, çatı, ahşap, kapı ve pencerelerde tonoz gibi hafif malzemeler kullanıldı. Bilim Kurulu üyeleri de dahil olmak üzere alanında uzman kişilerle yapılan çalışmada Eyüp siluetinin önemli etkenlerinden biri olan Camii yanlış uygulamalardan arındırılıp tarihi süreçteki kimliğinin devamı sağlanarak yeniden canlılık kazandı.
Eyüp Belediyesi’nin 2. Olduğu yarışmanın birinciliğini Alanya Belediyesi, üçüncülüğünü de İzmir Konak Belediyesi elde etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.